2016/05/10

Ricotta z bananem i kiwi

Ricotta to włoski ser, który produkowany jest z pozostałej serwatki po serach podpuszczkowych. Najczęściej wykorzystywany do dań słodkich, najpopularniejszy włoski deser z ricottą to cannolo, czy sycylijska rurka nadziewana kremem z serem ricotta. Lubię ten ser w słodkich i słonych połączeniach, na grzankach z pieczonymi pomidorami, ziołami i czosnkiem smakuje wybornie! W połączeniu w owocami też jest smaczny. 



Ricotta z bananem i kiwi

Składniki:
  • 1 filiżanka sera ricotta
  • 1 kiwi
  • 1 banan
  • miód do smaku

Przygotowanie:
  • Ricottę mieszamy z miodem.
  • Owoce obieramy ze skóry, kroimy w kostkę.
  • Ricottę podajemy w małych pucharku, na wierzchu układamy kawałki owoców.
  • Najlepiej smakuje schłodzony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz