wtorek, 3 maja 2016

Sałatka grecka - horiatiki

Po długoweekendowym grillowym objedzeniu proponuję moją ulubioną lekką grecką sałatkę. Pewnie każdy ją zna, ale ja uświadomiłam sobie, że jeszcze nie zagościła na blogu. Pamiętajcie koniecznie  - kupcie do niej prawdziwą, dobrej jakości fetę - fetopodobne wykluczone!!! I pod żadnym pozorem nie dodawajcie do niej sałaty :)

SKŁADNIKI (4 porcje,
1 porcja - 286 kcal)
grecka sałatka4 dojrzałe pomidory 
(na zdjęciach widzicie koktajlowe
- zapomniałam kupić zwykłe, a przy święcie nie było mowy o kupieniu dobrych pomidorów)
2 średnie ogórki
1 czerwona cebula
opakowanie prawdziwej fety
2 garście czarnych oliwek 
pieprz
oliwa (około 4 łyżki)
suszone oregano

PRZYGOTOWANIE
Pomidory, ogórki i fetę kroimy w gruba kostkę, cebulę w półplasterki. Dorzucamy oliwki, polewamy oliwą i doprawiamy pieprzem i ziołami. Podajemy z bagietką, którą wybieramy cały sosik, który puści sałatka :) 
Smacznego !!!

Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!


feta


kuchnia grecka




















1 porcja - 286,5 kcal, 
- białko - 11,5 g 
- tłuszcz - 23 g
- węglowodany - 11,7 g
- błonnik pokarmowy - 13,7 g

Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz