wtorek, 3 maja 2016

Kruche ciasto z rabarbarem

 Cudownie rozpływające się w ustach ciasto, które idealnie pasuje na popołudnie przy kawie. Kwaśne akcenty rabarbaru fantastycznie łączą się ze słodyczą ciasta. Wyjątkowo wilgotne a zarazem bardzo kruche. Przepis ze starej notatki znalezionej w zeszycie- dziś jego premiera :) Zapraszam!



Kruche z rabarbarem

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • kostka margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • około 0,5 kg rabarbaru
  • kilka łyżek cukru ok 4
Przygotowanie:
  1. Mąkę, cukier, margarynę, żółtka, proszek, jogurt zagnieść w jednolite ciasto. Podzielić na dwie części a następnie włożyć obie na kilka minut do lodówki.
  2. Rabarbar oczyścić, pokroić na drobne plasterki. Mieszamy z 4 łyżkami cukru i odstawiamy.
  3. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w małych odstępach. Wykładamy rabarbar przykrywając całe dno.
  4. Drugą część ciasta wałkujemy i przykrywamy całość. Nakłuwamy widelcem. 
  5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C na około 30-40 minut. Pilnujemy kiedy ładnie się przyrumieni z góry.
  6. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem- gotowe! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz