Rurki z bitą śmietaną

Pamiętam ich smak z dzieciństwa.
To moje ulubione rurki z bitą śmietaną.


Składniki:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 15 dag roztopionego masła
  • cukier waniliowy

Do naczynia wbijamy białka, które łączymy ze śmietaną i ubijamy. Dodajemy cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy. 
Stopniowo wlewamy i miksujemy roztopione i schłodzone masło. Na koniec wsypujemy mąkę. 
Waflownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy. 
Na środek nakładamy łyżkę ciasta i pieczemy wafle ok. 2 minut. Wielkość rurek zależy od tego, ile nałożymy ciasta na waflownicę. Jeszcze gorące wafle szybko owijamy wokół rączki od drewnianej łyżki i pozostawiamy do wystudzenia. 
Przed podaniem napełniamy bita śmietaną 
lub dowolnym kremem według upodobań.

Smacznego!






2 komentarze:

Printfriendly