poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Tureckie ciasto jogurtowo-cytrynowe

Lekkie i bardzo cytrynowe ciasto, które szalenie przypomina w smaku tradycyjny sernik z twarogu :)  Zdecydowanie warto spróbować!

Tureckie ciasto

Składniki:
  • 400g tłustego jogurtu np. greckiego
  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 3 łyżki mąki
  • cytryna 
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Cytrynę sparzyć, po czym otrzeć skórkę i wycisnąć sok. 
  2. Żółtka z cukrem utrzeć na gładki krem. 
  3. Dodać mąkę, jogurt, skórkę i sok z cytryny. Wszystko razem zmiksować.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą jogurtową.
  5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. 
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 50 minut, aż z wierzchu będzie mocno rumiane.
Gotowe! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz