niedziela, 10 kwietnia 2016

Kotlety z ryżu, brokuła i suszonych pomidorów

Bezmięsne kotlety ryżowe z dodatkiem ryżu dzikiego, pokrojonych różyczek brokuła, suszonych pomidorów i startego żółtego sera.

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu białego,
  • 1 woreczek ryżu dzikiego,
  • 1 brokuł (500g),
  • 5-6 suszonych pomidorów z oliwy,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 30 g startego żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta do obtoczenia.

Przygotowanie: 

Ryż gotujemy w osolonej wodzie (ryż dziki gotujemy trochę dłużej- gotowałam w jednym rondelku, a ryż biały wcześniej wyjęłam z wody). Różyczki brokuła gotujemy ok. 15 minut w osobnym rondelku. Pomidory odsączamy z oliwy i wycieramy ręcznikiem papierowym, siekamy w mniejsze kawałki. Do ostudzonego ryżu dodajemy pokrojone różyczki brokuła, suszone pomidory, żółty ser, mąkę ziemniaczaną i jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Formujemy kotlety, jeśli nie chcą się lepić dosypujemy trochę mąki ziemniaczanej. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy.

3 komentarze:

  1. Takie kotleciki w nowej odsłonie zawsze ceniłyśmy :D Ryż świetnie się sprawdza w takich połączeniach :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mysle, ze zjadlabym je ze smakiem :) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem wielką miłośniczką takich kotlecików bez mięsa :-)

    OdpowiedzUsuń