Niedzielna zapiekanka makaronowa z pulpecikami bez gotowania


  
1 5 4 16
2011-08-07
20 minut + 50 minut zapiekania
bardzo łatwe
Porcje: 8
Kuchnia europejska
Niedzielna zapiekanka makaronowa z pulpecikami bez gotowania

Niedzielna zapiekanka makaronowa z pulpecikami nie wymaga gotowania makaronu i smażenia mięsnych kulek! Jest pyszna, zdrowa, bardzo kolorowa i prosta w przygotowaniu! To doskonałe danie na obiad lub kolację. Sycące! Podawaj z sałatą z lekkim sosem. Do zapiekanki używamy mielonego mięsa dobrej jakości. Rekomenduję zmielić mięso samodzielnie lub kupować już zmielony tylko od sprawdzonych sprzedawców. Odradzam kupowanie zaś mielonego mięsa szczególnie w supermarketach. Chyba nawet nie chcemy wiedzieć, co w nim jest...


Składniki na niedzielna zapiekanka makaronowa z pulpecikami bez gotowania makaronu i bez smażenia pulpecików!

1/2 kg drobnego makaronu (rurki, świderki)

3/4 kg mielonego mięsa wieprzowego (można zastąpić drobiowym)
1 spora cebula
3 łyżki oleju
garść drobno posiekanej natki pietruszki
garść drobno posiekanego szczypiorku
2 łyżki tartej bułki
1/2 szklanki zimnej wody
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

sos:
1 łyżka masła
3 czubate łyżki passaty pomidorowej
3 szklanki mleka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
garść świeżych całych liści bazylii (ewentualnie można pominąć)

3 łyżki startego żółtego sera

2 łyżki oleju do wysmarowania naczynia

Przygotowanie dania niedzielna zapiekanka makaronowa z pulpecikami

... bez gotowania makaronu i bez smażenia pulpecików!

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzany olej, posól lekko i smaż cały czas mieszając, aż się zeszkli. Odstaw na bok.
  2. Do mięsa wlej wodę i dokładnie wyrób. Dodaj pietruszkę, szczypiorek, tartą bułkę, podsmażoną cebulę wraz z olejem, dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.
  3. Ręce maczaj w zimnej wodzie i formuj pulpety wielkości mandarynki. Powinno Ci wyjść około 12-14 pulpetów.
  4. Ząbki czosnku obierz i pokrój na drobne plasterki.
  5. Na dużej patelni lub rondlu roztop masło, dodaj czosnek, wymieszaj, dodaj passatę pomidorową i cały czas mieszając, smaż 2 minuty (uważaj, bo może trochę pryskać). Wlej mleko, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj dokładnie i doprowadź do wrzenia. Zestaw z ognia. Dodaj całe liście bazylii, wymieszaj.
  6. Do sosu wsyp surowy makaron, wymieszaj, przełóż do wysmarowanego naczynia do zapiekania. Sosu powinno być tyle, by przykrył makaron warstwą o grubości około 1/2 cm. Jeśli jest go mniej, dolej wody i wszystko wymieszaj.
  7. W makaronie zrób łyżką zagłębienia i powkładaj w nie pulpety.
  8. Wstaw do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni i zapiekaj 50-60 minut, aż pulpety ładnie się zarumienią, a makaron wciągnie sos. Posyp serem i wstaw do piekarnika na 2-3 minuty, aż ser się roztopi.
  9. Podawaj z zacną porcją zielonej sałaty z sosem vinegret.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Niedzielna zapiekanka makaronowa z pulpecikami bez gotowania makaronu i bez smażenia pulpecików! - komentarze

~wttr
~wttr
12.02.2018 22:15
Sos się zwazyl :/ słabo z tym mlekiem...
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
15.02.2018 16:03
Hej Wtter :) Coś mam wrażenie, że sos nie został porządnie wymieszany :) Bo mi z mlekiem nie jest słabo, a wprost przeciwnie :)
~qasica
~qasica
1.03.2017 17:01
Prawdziwe mniaaaaaaaam mniaaaaaaaam. Przepyszna zapiekanka, teraz napewno bedxie czesto goscic na naszym stole :)
~ola
~ola
27.08.2015 14:18
mi tez sie sos zwazyl ale sie nie przejelam haha sie piecze :D ciekawa jestem efektu :P
~ja
~ja
5.05.2015 14:23
i sos się zważył...
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
6.05.2015 09:24
Hej "ja" :) Bo nie był porządnie zagotowany i wymieszany? Pozdrowienia :)
~Araveen
~Araveen
12.01.2015 20:12
Bardzo mnie intryguje ta zapiekanka ale mam pewien problem czy można zastąpić czymś te mleko? :) Niestety nie toleruję laktozy i jest to często problem u nas przy daniach dlatego było by mi miło gdyby się dało. :)
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
13.01.2015 06:43
Hej Araveen :) Proponuję użyć bulionu, też będzie smaczne :) Udanej zapiekanki życzę :)
~baha
~baha
12.01.2015 13:04
Mam dwa pytania. Czy na pewno nie dodajemy jajka do mięsa? 2. Piekarnik 180st z termoobiegiem czy bez tzn.dolną i górną grzalka? Będę wdzięczna za odpowiedź :)
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
12.01.2015 13:19
Hej Baha :) Na pewno nie dodajemy, ale jak musisz, to nie ma na to rady :) Piekarnik góra-dół BEZ termoobiegu. Udanej zapiekanki życzę :)
~Janina
~Janina
26.02.2012 20:00
Moja rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju zapiekanki. Ten przepis też zapisuję do mojej książki kucharskiej
~ania
~ania
10.11.2011 09:55
pyszne
polcia_78
polcia_78
29.10.2011 13:23
Zrobiłam zapiekankę. Do mięsa (z udźca indyka) dodałam dużo posiekanej natki pietruszki oraz sporo czarnuszki. Makaron z kolei doprawiłam gałką muszkatołową. Wyszło niezłe. Ale chyba nie przepadam za makaronem gotowanym w mleku:(
loczeczek
loczeczek
7.09.2011 10:23
Ach...Grzegorz...Te Twoje przepisy są rewelacyjne. Jak ja bym chciała mieć takiego Kucharza jak Ty w swoim domu... :-)
Malwa
Malwa
20.08.2011 16:04
Zrobiłam ją w sobotę i też wyszła ;) Ciekawa baza do kolejnych "wariacji":D
miateresa
miateresa
16.08.2011 23:04
Pokusiłam się o zrobienie tej zapiekanki w rzymskim garnku. Mniam mniam... porcja, która miała być na dwa dni jakoś dziwnie zniknęła w jeden... Tylko sosu zrobiłam przydużo i makaron trochę się rozgotował ale jakoś dziwnie nikomu to nie przeszkadzało ;) No i wody do mielonego (mimo, że sama mieliłam) dodałam mniej bo jakieś takie za rzadkie zaczęło się robić. Ale ogólnie - szybko, łatwo i smacznie. Polecam!