» Przepisy » Przepisy według głównych składników » Nasiona chia » Chleb pszenno-żytni z czarnuszką i chia na zakwasie żytnim

Chleb pszenno-żytni z czarnuszką i chia na zakwasie żytnim


1 5 5
2016-03-23
ok. 8 godzin
łatwe
Porcje: na kilogramowy bochenek chleba
Kuchnia europejska
Chleb pszenno-żytni z czarnuszką i chia na zakwasie żytnim

Moja przygoda z domowym wypiekiem chleba zaczęła się już dobrych kilka lat temu. Najpierw był oczywiście chleb na drożdżach. Już ten wzbudzał entuzjazm mój i domowników. "Domowy chleb" - to brzmiało tak magicznie.

Ale chleb na zakwasie. Nie, nigdy. Na pewno nie wyjdzie i w ogóle zakwas, ach, och... Pierwszą porcję zakwasu dostałam od przyjaciółki. Bałam się strasznie, ale do odważnych świat należy. Nie przeczuwałam wtedy, że to początek wielkiej miłości i wspaniałego uzależnienia :)

Bo jak już zaczniesz piec chleb na zakwasie to przekonasz się, że sklepowy chleb nie będzie Ci tak smakował. Owszem będziesz go nadal kupować, ale za każdym razem odgryzając kęs z kromki Twoje kubki smakowe będą protestować, a Ty będzie wzdychać ciężko z sumiennym postanowieniem "już nigdy więcej kupnego pieczywa" :D

Tak naprawdę zrobienie chleba w domu wcale nie jest trudne. Jest czasochłonne i nic więcej. No i nie będę ukrywać - bardzo przydaje się porządny robot kuchenny. Musi mieć dobry silnik i hak, bo ciasto chlebowe nie jest lekkie i napowietrzone, jak biszkopt ;) Oczywiście można to zrobić ręcznie, przy okazji ćwicząc biceps, triceps i ogólnie ramiona :D Jeśli jednak masz taką możliwość i zamierzasz piec chleb to zakup robota zwróci Ci się :)

A co z tym czasem? No trochę go potrzeba, ale przecież to nie jest fast food. Tu chodzi o to, żeby ciasto powoli sobie rosło, żeby gazy unosiły go. I przecież ten czas można poświęcić na wiele różnych rzeczy. Za to nagrodą będzie złota, chrupiąca skórka. Cudowny, dziurkowany miąższ. Aromat taki, że soki żołądkowe wytrzymać nie dają. Ale najważniejszy jest smak. To będzie Twój chleb, najlepszy na całym świecie!


Składniki na chleb pszenno-żytni z czarnuszką i chia na zakwasie żytnim

200 g mąki pszennej typ 750
200 g mąki żytniej typ 720
400 g aktywnego zakwasu żytniego
1 szklanka maślanki
1,5 łyżeczki miałkiej soli
1 łyżeczka cukru (lub ksylitolu)
1 łyżka czarnuszki
1 łyżka nasion chia (plus 1/2 łyżeczki do posypania wierzchu chleba)

Przygotowanie dania chleb pszenno-żytni z czarnuszką i chia na

... zakwasie żytnim

  1. Do dużej misy miksera wsyp oba rodzaje mąki, dodaj zakwas, maślankę, sól i cukier. Wszystko wyrabiaj robotem, końcówką z hakiem, ok. 10 minut.
  2. Zostaw ciasto, żeby odpoczęło na ok. pół godziny.
  3. Po tym czasie dodaj czarnuszkę i nasiona chia. Wyrób chleb jeszcze raz, tak żeby nasiona ładnie weszły w ciasto.
  4. Chleb przełóż do wyrastania do formy (musi być nieprzywierająca i dostosowana do wyrastania, polecam Ci tę) lub do koszyka. Jeśli używasz koszyka najpierw spryskaj go lekko wodą i posyp mąką, najlepiej ziemniaczaną. Możesz też wyłożyć sitko ściereczką kuchenną.
  5. Chleb uformuj wilgotnymi dłońmi i posyp nasionami chia. Przykryj ściereczką i odstaw na 5 godzin do wyrastania w temperaturze pokojowej lub przykryj folią i włóż do lodówki na noc.
  6. Piekarnik nagrzej do 250 stopni Celsjusza.
  7. Przed włożeniem chleba spryskaj piekarnik porzadnie wodą. Włóż chleb.
  8. Po 5 minutach ponownie rozpyl wodę w piekarniku. Piecz kolejne 5 minut i znowu rozpyl wodę.
  9. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz chleb kolejne 30 minut.
  10. Wyjmij chleb z piekarnika i od razu wyłóż z formy na kratkę do studzenia.
  11. Upieczony chleb postukany od dołu powinien wydać głuchy dźwięk.


Dla tych, którzy wyrastali chleb w koszyku: rozgrzej kamień do pieczenia lub blachę. Przyda się łopata do chleba, ale jeśli jej nie masz użyj papieru do pieczenia i drewnianej deski do krojenia. Wyrzuć chleb z koszyka na papier, a następnie zsuń prosto na kamień lub blachę. Postępuj jak powyżej.


Chleb pszenno-żytni z czarnuszką i chia na zakwasie żytnim - etap 1

Do dużej misy miksera wsyp oba rodzaje mąki, dodaj zakwas, maślankę, sól i cukier. Wszystko wyrabiaj robotem, końcówką z hakiem, ok. 10 minut. Zostaw ciasto, żeby odpoczęło na ok. pół godziny.



Chleb pszenno-żytni z czarnuszką i chia na zakwasie żytnim - etap 2

Po tym czasie dodaj czarnuszkę i nasiona chia. Wyrób chleb jeszcze raz, tak żeby nasiona ładnie weszły w ciasto.



Chleb pszenno-żytni z czarnuszką i chia na zakwasie żytnim - etap 3

Wyrób chleb jeszcze raz, tak żeby nasiona ładnie weszły w ciasto.



Chleb pszenno-żytni z czarnuszką i chia na zakwasie żytnim - etap 4

Chleb przełóż do wyrastania do formy lub do koszyka. Chleb uformuj wilgotnymi dłońmi i posyp nasionami chia.



Chleb pszenno-żytni z czarnuszką i chia na zakwasie żytnim - etap 5

Przykryj ściereczką i odstaw na 5 godzin do wyrastania w temperaturze pokojowej lub przykryj folią i włóż do lodówki na noc.



Chleb pszenno-żytni z czarnuszką i chia na zakwasie żytnim - etap 6

Przed włożeniem chleba spryskaj piekarnik porzadnie wodą. Włóż chleb.



Chleb pszenno-żytni z czarnuszką i chia na zakwasie żytnim - etap 7

Wyjmij chleb z piekarnika i od razu wyłóż z formy na kratkę do studzenia.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.