3/25/2016

Zielony mazurek z herbatą matcha i czekoladą

Zielony mazurek z super zdrową herbatą matcha, białą czekoladą i serkiem mascarpone na migdałowym spodzie. Żeby było bardziej wiosennie dodaliśmy kwiatowe akcenty - syrop z kwiatów czarnego bzu i suszone płatki chabrów bławatków, zebrane już latem. Przeciwwagą dla tych słodkości są soczyste truskawki w chrupiącej gorzkiej czekoladzie i chia.
Zielony mazurek na Wielkanoc, który po Świętach może być podawany jako tarta ;) 

Jeśli nie pasuje Wam zielony mazurek polecamy różówy :).



Porcje: 1 mazurek
Czas przygotowania:

Składniki:

Ciasto

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów100 g schłodzonego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem czekoladowy
  • 150 g schłodzonego serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany 36%50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżka herbaty matcha
  • 1 łyżeczka agar-agar 

Dodatkowo

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 7 truskawek
  • 1 łyżka chia
  • 2 łyżki suszonych płatków niebieskich chabrów (opcjonalnie)




Przygotowanie:

Migdałowy spód
  1. Składniki ciasta zmiksuj mikserem, uformuj kulę, zawiń w folię, odstaw do lodówki na 1 godz.
  2. Rozwałkuj ciasto, przełóż do posmarowanej masłem formy, odetnij nadmiar ciasta, nakłuj dno widelcem, wstaw do lodówki na 15 minut.
  3. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15-18 minut, wystudź w foremce.
Krem czekoladowy z matcha
  1. Herbatę matcha wymieszaj z syropem z kwiatów czarnego bzu i sokiem z limonki.
  2. W małym rondlu zagotuj śmietanę i agar, dodaj połamaną białą czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia czekolady, przestudź.
  3. Serek mascarpone zmiksuj z herbatą matcha, dodaj białą czekoladę, ubijaj mikserem 2-3 minuty, przełóż na migdałowy spód, odstaw do lodówki.
Truskawki w gorzkiej czekoladzie i chia
  1. Posiekaj gorzką czekoladę, dodaj masło, roztop w kąpieli wodnej, przestudź.
  2. Umyte, osuszone i schłodzone truskawki zanurz w gorzkiej czekoladzie, czubek posyp nasionami chia, połóż na pergamin do zastygnięcia czekolady.
  3. Mazurek posyp płatkami chabrów bławatków, na wierzchu połóż truskawki.  


Wersja na thermomix

Przygotowanie:

Migdałowy spód
  1. Składniki ciasta włóż do naczynia miksującego, zmiksuj 20 s./obr. 6., uformuj kulę, zawiń w folię, odstaw do lodówki na 1 godz.
  2. Rozwałkuj ciasto, przełóż do posmarowanej masłem formy, odetnij nadmiar ciasta, nakłuj dno widelcem, wstaw do lodówki na 15 minut.
  3. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15-18 minut, wystudź w foremce.
 Krem czekoladowy z matcha
  1. Do czystego naczynia miksującego włóż białą czekoladę, rozdrobnij 10 s/obr.8.
  2. Dodaj śmietanę, agar, podgrzej 3 min/100'C/obr.1., wystudź.
  3. Herbatę matcha wymieszaj z syropem z kwiatów czarnego bzu i sokiem z limonki.
  4. Załóż motylek, dodaj serek mascarpone, herbatą matcha, ubijaj 2 min/obr.3.
  5. Przełóż na migdałowy spód, odstaw do lodówki.

Truskawki w gorzkiej czekoladzie i chia
  1. Posiekaj gorzką czekoladę, dodaj masło, roztop w kąpieli wodnej, przestudź.
  2. Umyte, osuszone i schłodzone truskawki zanurz w gorzkiej czekoladzie, czubek posyp nasionami chia, połóż na pergamin do zastygnięcia czekolady.
  3. Mazurek posyp płatkami chabrów bławatków, na wierzchu połóż truskawki.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger