środa, 23 marca 2016

wyjątkowo aromatyczne spaghetti z małżami i prosciutto

To najbardziej aromatyczny makaron jaki jadłam. Charakterystyczny smak Prosciutto i Parmezanu z morskim smakiem małż to prawdziwa bomba. Mimo że nie jestem zwolenniczką łączenia owoców morza z mięsem do tego dania wracam bardzo często.


Składniki:
- 250 g omułków californijskich
- 100 g Szynki Prosciutto
- 100 g Parmezanu
- 200 ml śmietanki 30%
- pęczek pietruszki
- łyżka sosu rybnego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła do smażenia
- pieprz czarny, sól w razie potrzeby
- makaron pełnoziarnisty spaghetti

1. Makaron gotuję w osolonej wodzie.

2. Na patelni rozpuszczam masło, dodaje posiekany czosnek i małże, smażę 3-4 minuty często mieszając.

3. Małże przekładam do miseczki i odstawiam na bok.

4. Tłusty kołnierz z Prosciutto odkrajam, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam na suchą patelnię. Smażę, aż wytopi się tłuszcz. Nastepnie dodaję pozostałą część szynki. Smażę 2 minuty, następnie dolewam śmietankę, zmniejszam ogień i czekam aż się zagotuje.

5. Do sosu dodaję wcześniej przygotowane małże, łyżkę sosu rybnego, parmezan i pieprz. Gotuję Wszystko na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodaję natkę pietruszki i w razie potrzeby dodaję sól (parmezan i prosciutto oddadzą potrawie swój słony smak, dlatego nie każdy będzie potrzebował dodatkowego dosalania, ja zwykle jednak dodaję szczyptę)

Makaron ugotowany al dente  polewamy sosem, posypujemy pietruszką i parmezanem. Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design