niedziela, 21 grudnia 2014

Pasztet z boczku. Domowy, soczysty i aromatyczny.






Pasztet z boczku to doskonała propozycja zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. Świetna alternatywa dla kupnych wyrobów, czy wędlin. Domowy znacznie zdrowszy i o niebo smaczniejszy, a przy tym bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam :)

Składniki ( na keksówkę 25 cm.x 12 cm.)
-  1 kg. boczku surowego bez skóry i kości
-  2 duże ząbki czosnku
-  1 łyżka domowej wegety, lub ulubionej przyprawy do mięs
-  1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18 %

Wykonanie
Boczek kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa, dodaję do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę domowej wegety i śmietanę. Dokładnie mieszam najlepiej przy pomocy ręki jak na mielone. Całość przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piekę w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem. Kiedy wytopiony tłuszczyk jest przezroczysty, a skórka lekko rumiana znaczy, że pasztet jest gotowy.
Po upieczeniu pasztet należy wyjąć z keksówki i jeszcze gorący przykryć szczelnie folią aluminiową, tak pozostawić do wystudzenia, potem przełozyc do lodówki. Będzie soczysty i łatwo pokroi się nawet na cienkie plasterki. Powstały tłuszczyk z pieczenia, odlewam do miseczki, studzę, wkładam do lodówki i mam doskonały zapas świeżego smalczyku.
Smacznego :)




Przekąski Sylwestrowe
zBLOGowani.pl

7 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis.Zrobiłam,było smaczne.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pasztet to nie wygląda ale brzmi fajnie. Z pewnością zrobię. Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis ,chce go zrobić i mam pytanie na jakich oczkach go mielić w maszynce .Mam male ,średnie i duże

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.
      Pasztet mielę na małych oczkach. Pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń
  4. na jakich oczkach mieliłaś boczuś?

    OdpowiedzUsuń