Kotlety jaglane z pieczarkami

Gdy ostatnio byłam w domu mama kupiła sporą ilość kaszy jaglanej, która do tej pory nie była u nas zbyt popularna i nie do końca wiedziałyśmy co z nią zrobić. Po poszperaniu okazało się, że potraw z jej użyciem jest sporo i na pierwszy ogień poszły znalezione na blogu In my coffee kitchen kotleciki jaglane. Wyszły bardzo dobre, jednak jak na nasz gust odrobinę za suche, dlatego polecam zrobienie do nich sosu pieczarkowego.




Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
1/2 l wody
250 g pieczarek
2 cebule
1 szklanka płatków owsianych
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kaszę dokładnie wypłukać i ugotować w wodzie do miękkości.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. 
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać je do cebuli i chwilę razem podsmażyć. Zostawić do wystygnięcia.
Płatki owsiane zmielić w młynku.
Do wystygniętej kaszy jaglanej dodać pieczarki z cebulą oraz przyprawy, dokładnie wymieszać.
Dodać połowę zmielonych płatków i lepić niewielkie kotlety.
Panierować w pozostałej połowie płatków owsianych. 
Smażyć na oleju, aż do uzyskania złotego koloru. 
Podawać z ulubionymi dodatkami i sosem pieczarkowym*

SMACZNEGO :)

*sos pieczarkowy robiłam bardzo na oko. Podsmażyłam pieczarki pokrojone w talarki na oleju, następnie dolałam do nich trochę wody i poddusiłam niecałe 10 minut pod przykryciem. Następnie łyżkę mąki wymieszałam z wodą i zaklepkę dodałam do pieczarek. Pogotowałam jeszcze 2 minuty, aby mąką nie była surowa, doprawiłam solą i pieprzem i gotowe. 

Przepis dodaję do akcji:

Wiosenny detoks            Wielki Post 2015


Komentarze

Prześlij komentarz