poniedziałek, 14 marca 2016

Babka piaskowa

Pyszna babeczka piaskowa. Jedni takie babeczki lubią a inni znowu nie bo są za suche. Moim zdaniem ciasto nie jest suche tylko po prostu ma taką ziarnistą-piaskową konsystencje, która sprawia, że ciasto wydaje się suche. W każdym bądź razie zawsze ktoś chętny na babeczkę się znajdzie. Ja lubię ją zajadać razem z herbatką i najlepiej jak jest polana polewą czekoladową.

składniki:

250 g miękkiego masła
4 jajka
200 g cukru
150 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dowolny aromat ( można pominąć)

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, odstawić. Masło przełożyć do miski i zmiksować z cukrem na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać żółtka oraz ewentualny aromat, ja dałam rumowy. Potem dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i łyżką delikatnie wymieszać z ciastem. Foremkę na babkę natłuścić i posypać bułką lub mąką, u mnie forma na babkę z kominkiem o średnicy 20 cm. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto. Wierzch ładnie wyrównać wilgotną łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do suchego patyczka ok 50-60 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić. Przed podaniem dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem.


Polecam też:
Babkę majonezową
Pomarańczową babkę na białkach
Babkę cytrynowo-jogurtową








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz