wtorek, 9 lutego 2016

Kurczak z makaronem ryżowym i warzywami


Kolorowe, lekkie i pyszne danie idealne dla fanów kurczaka i makaronu. 

SKŁADNIKI:
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 ząbki czosnku 
  • makaron ryżowy 200 g 
  • sok wyciśnięty z połowy limonki 
  • garść grzybów mun 
  • podwójna pierś z kurczaka 
  • przyprawa do kurczaka 
  • 2 marchewki 
  • papryka czerwona 
  • papryka żółta 
  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • płaska łyżka papryki ostrej
  • płaska łyżka papryki słodkiej
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki 

Do podania:
  • świeża pietruszka lub kolendra 
  • 3 łyżki sezamu 

Opcjonalnie: 
  • sos słodki chili 

Garść grzybów mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby napęczniały. Na patelni albo w woku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i dodajemy posiekany w plastry czosnek. Po dwóch minutach dodajemy kurczaka pokrojonego w dużą kostkę. Podsmażamy na dużym ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy marchewkę i papryki pokrojone w słupki i zmniejszamy ognień. W czasie, kiedy warzywa z kurczakiem będą się smażyć, gotujemy duży garnek wody z łyżką soli. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy makaron ryżowy i gotujemy około 5 minut. Przecedzamy makaron i przelewamy zimną wodą. Wrzucamy makaron na patelnię z kurczakiem i warzywami. Dodajemy odcedzone grzyby mun oraz 4 łyżki kukurydzy z puszki. Doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki oraz papryką w proszku. Podajemy z posiekaną pietruszką lub kolendrą oraz sezamem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz