10/20/2015

Jesienny krupnik z ogórkiem kiszonym

Jesienny krupnik z ogórkiem kiszonym

Składniki:
50 dag karkówki
2 garście suszonych grzybów
7 łyżek kaczy jęczmiennej
4 duże ziemniaki
6 ogórków kiszonych
2 łyżki śmietany
2 liście laurowe
3 ziela angielskie RAFEX
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki
Sposób przygotowania: 3 litry wody zagotowujemy. Karkówkę kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Wkładamy do garnka. Dokładamy grzyby, liście i ziele angielskie.  Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy dokładnie opłukaną kaszę. Po 10 minutach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki.  Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy 10 minut po tym jak wrzuciliśmy ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy śmietaną. Solimy i pieprzymy do smaku. Tuż przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Ilość porcji: 7
Koszt wykonania:  ok. 15 zł
Czas wykonania:  1,15h

źródło: przepis własny

Przepis zgłaszam do akcji:
Jesienne zupy

10/16/2015

Ziemniaczane placuszki z sosem paprykowym

Ziemniaczane placuszki z sosem paprykowym
Składniki:

  •  1 kg ziemniaków (obranych i ugotowanych)
  • 4 jajka
  • 40 dag mąki
  • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków firmy „RAFEX”
sos:

  •  1 zielona papryka
  •  1 czerwona papryka
  •  1 duża cebula   
  •  8 łyżek przecieru pomidorowego
  • cukier
  •  sól, pieprz
  •  tłuszcz do smażenia


Sposób przygotowania: Ziemniaki ugniatamy, lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy z jajkami i przyprawą do ziemniaków. Jak trzeba to jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Powoli wsypujemy mąkę. Ugniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki (jak przy pierogach). Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przygotowujemy sos. Obie papryki kroimy w cienkie paseczki, cebule w piórka. Podsmażamy do czasu aż cebula się zeszkli. Dolewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Tuż przed podaniem placuszki polewamy sosem.

Ilość porcji: 30 szt.
Koszt wykonania:  ok. 10 zł
Czas wykonania: 1,15h

Źródło: przepis własny

Przepis dodaję do akcji:

Wegetariański obiad V

10/16/2015

Leśna karkówka z grzybami, dynią i papryką

Leśna karkówka z grzybami, dynią i papryką
Składniki:
  • 5 plastrów karkówki
  • 10 łyżek ketchupu
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 25 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek majonezu
  • 15 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki tymianku
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy szklanką wody i moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły przez ok. 30 min. Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Maczamy w ketchupie. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut. W tym czasie paprykę kroimy w podłużne paseczki a cebulę w piórka. Wrzucamy na patelnię. Dokładamy dynię i grzyby. Smażymy aż warzywa staną się miękkie. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa wykładamy na mięso. Smarujemy majonezem. Przykrywamy żółtym serem. Posypujemy tymiankiem. Zapiekamy jeszcze ok. 20-30 minut.

Ilość porcji: 5
Koszt wykonania:  ok. 20 zł
Czas wykonania: 1h

źródło: przepis własny

10/09/2015

Makaron z dynią, mielonym i szpinakiem

Makaron z dynią, mielonym i szpinakiem

Składniki:
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 50 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • płaska łyżka oregano
  • tłuszcz do smażenia
  • 50 dag makaronu
Sposób przygotowania:  Dynię przez ok. 10 minut podsmażamy na maśle. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na tłuszczu. Jak się zeszkli dodajemy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką Czekamy aż się ładnie zrumieni. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dokładamy do mięsa. Dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Do garnka przekładamy mięso z pomidorami, dynię i szpinak. Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość  gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy gorącym sosem.

Ilość porcji: 4
Koszt wykonania:  ok. 18 zł
Czas wykonania: 45 min.

Źródło: przepis własny

Przepis dodaję do akcji:
Jesienne Superfoods

10/06/2015

Leśna karkówka z suszonymi pomidorami

Leśna karkówka z suszonymi pomidorami
Składniki:
  •  4 plastry karkówki
  •  2 garście suszonych grzybów
  • słoik suszonych pomidorów
  • łyżka rozmarynu RAFEX
  •  2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:  Grzyby płuczemy. Zalewamy dwoma szklankami wody. Odstawiamy aż napęcznieją. Mięso lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. ok. 1 h. Grzyby gotujemy ok. 30 minut w wodzie w której się moczyły. Dodajemy rozmaryn i pokrojone w cienkie paski pomidory. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy śmietanę i zagęszczamy łyżką mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorącym sosem polewamy mięso wyciągnięte z piekarnika. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną.
Ilość porcji: 4
Koszt wykonania:  ok. 15 zł
Czas wykonania: 1h

źródło: przepis własny



10/05/2015

Zupa serowa z mięsem mielonym

Zupa serowa z mięsem mielonym
Składniki:
  • 3 serki topione po 100 g
  • 50 dag mięsa mielonego
  •  włoszczyzna mrożona (paski) 45 dag
  • 1 duża cebula
  • zioła prowansalskie- 2 łyżki
  • słodka papryka
  • sól. pieprz,
  •  tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania: Serki rozdrabniamy widelcem i zalewamy 2 l. bulionu. Zagotowujemy i czekamy aż serki się rozpuszczą.  W tym czasie mięso podsmażamy na patelni na rumiano, podsmażone dodajemy do bulionu. Dokładamy włoszczyznę. Całość gotujemy ok. 20 minut. Cebulę ścieramy na tarce.  Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.  Wsypujemy zioła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

Ilość porcji: ok. 6
Czas przygotowania:  ok. 45 min.
Koszt przygotowania:  ok. 15 zł.

Źródło: przepis własny

10/05/2015

Zupa gyros

13
Zupa gyros
Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • opakowanie przyprawy Gyros
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • puszka kukurydzy
  • szklanka śmietany 30%
  • 2 garście cebulki prażonej firmy „RAFEX”
  • 4 ziemniaki
  • 2 l. bulionu
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w cienkie paski.  Mieszamy z przyprawą „Gyros”. Smażymy na patelni na rumiany kolor. Paprykę także kroimy w paseczki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy pokrojone piersi z kurczaka i paprykę. Gotujemy ok. 10 min. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kukurydzę i cebulkę. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

Ilość porcji: ok. 6
Czas przygotowania:  ok. 40 minut
Koszt przygotowania:  ok. 17 zł.

Źródło: przepis własny

10/05/2015

RAFEX- testowanie produktów

RAFEX- testowanie produktów
Mam przyjemność przetestowania przypraw firmy RAFEX. Dostałam sporą paczkę, za którą bardzo dziękuję.
Wśród przypraw znalazły się:

  • boltońska przyprawa do mięs,
  • chilli grys
  • przyprawa zbójnicka
  • ziele angielskie
  • kurkuma
  • pieprz cytrynowy
  • cebula prażona
  • przyprawa do placków ziemniaczanych
  • rozmaryn
  • american chicken
  • przyprawa do sałatek
  • przyprawa do kurczaka bez soli
  • przyprawa do schabowych
  • przyprawa soczysty schaboszczak
  • przyprawa korzenna do śledzi
  • karahi chicken masala
  • tikka masala
  • przyprawa arabska
  • przyprawa do ziemniaków.
Koniec więc pisania zabieram się czym prędzej do próbowania:)

9/18/2015

Jabłkowa karkówka w Coca-Coli

Jabłkowa karkówka w Coca-Coli
Składniki:
·         5 plastrów karkówki
·         1 duża cebula
·         2 jabłka (koniecznie kwaśne)
·         2 łyżki majeranku
·         szklanka Coca-Coli
·         3 łyżki oliwy z oliwek
       marynata:
·         4 łyżeczki musztardy sarepskiej
·         płaska łyżeczka słodkiej papryki
·         łyżka sosu sojowego
·         2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
·         szczypta soli
·         szczypta pieprzu
Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy. Składniki marynaty łączymy ze sobą. Obtaczamy     w niej mięso z każdej strony. Cebulę i jabłka kroimy w drobną kostkę i mieszamy z majerankiem. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian jabłka z cebula, karkówkę. Ostatnią warstwą powinny być jabłka z cebulą. Coca-Colę mieszamy z oliwą z oliwek. Zalewamy mięso. Zapiekamy pod przykryciem w temp. 180 stopni C ok. 1 h.

Ilość porcji: 5
Koszt wykonania: ok. 12 zł
Czas przygotowania: 1,20h.

Źródło: przepis własny

Przepis dodaję do akcji:
Jesienne Superfoods

9/18/2015

Zupa na mleku kokosowym

Zupa na mleku kokosowym
Składniki:
·         podwójna pierś z kurczaka
·         25 dag pieczarek
·         4 ząbki czosnku
·         1 czerwona papryka
·         szklanka groszku (może być mrożony)
·         pół kapusty pekińskiej
·         2 litry bulionu
·         puszka mleka kokosowego (400 ml)
·         sól, pieprz
·         tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Piersi solimy, pieprzymy     i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w cienkie paseczki a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażamy do czasu aż zmiękną. Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy poszatkowaną kapustę, groszek, mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. 


Ilość porcji: 4-6
Koszt wykonania:  ok. 15 zł

Czas przygotowania: 1 h

Źródło: przepis własny

9/09/2015

Krem pomidorowy z cukinią

Krem pomidorowy z cukinią

Składniki:
·         8 pomidorów
·         2 średnie cukinie
·         2 cytryny (skórka)
·         sok wyciśnięty z połowy cytryny
·         3 ząbki czosnku
·         2 szklanki bulionu
·         sól, pieprz
·         łyżka masła
Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy wrzątkiem  i obieramy ze skórki. Bierzemy 2 cytryny i ścieramy skórkę na tarce na najmniejszych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Skórkę i czosnek podsmażamy na maśle aż zaczną uwalniać aromat. Pomidory i cukinię kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do jednego garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Miksujemy za pomocą blendera na jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny. 


Ilość porcji: 4-6
Koszt wykonania: ok. 10 zł
Czas wykonania: ok. 1h

Źródło: przepis własny

Przepis dodaję do akcji:
Wegetariański obiad V

9/09/2015

Karkówka z pomidorami

Karkówka z pomidorami
Składniki:
·         5 plastrów karkówki
·         5 łyżek ketchupu
·         2 cebule
·         1 czerwona papryka
·         25 dag pieczarek
·         2 pomidory
·         sól, pieprz
Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Maczamy w ketchupie. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w cienkie paski, pieczarki i pomidory w plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso. Na wierzch kładziemy kolejno cebulę, pieczarki, paprykę i plastry pomidora. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 210 stopni C. ok. 1 h. Podajemy  z ziemniakami i ulubionymi dodatkami.
Ilość porcji: 5
Koszt wykonania: ok. 15 zł
Czas wykonania: 1,20 h

Źródło: przepis od znajomej



9/08/2015

Żeberka z jabłkami

Żeberka z jabłkami
Składniki:
·         1,5 kg żeberek wieprzowych
·         4 jabłka
·         2 szklanki śmietany kremówki
·         2 szklanki bulionu
·         2 garście rodzynek
·         2 łyżki majeranku
 mąka do obtoczenia mięsa
·         sól, pieprz
·         przyprawa  korzenna
·         tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:  Żeberka nacieramy solą, pieprzem i  przyprawą korzenną. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Do mięsa dodajemy rodzynki, jabłka pokrojone w ósemki. Dolewamy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dusimy jeszcze ok. 5 minut.
·        
Ilość porcji: 4-5
Czas przygotowania:  1,30h
Koszt wykonania:  ok. 22 zł

Źródło: "Claudia"

8/27/2015

WYGRANY KONKURS:)

WYGRANY KONKURS:)
Pierwszy konkurs i pierwsza wygrana. Dziękuję:)
http://redandpale.blox.pl/2015/08/Makaronowy-konkurs-Barilla-WYNIKI.html



8/24/2015

Kładzione kluski z jabłkami

Kładzione kluski z jabłkami


Składniki:
·         1,5 szklanki mąki
·         2 jajka
·         2 duże jabłka
·         ¾ szklanki mleka
·         łyżka cukru
·         szczypta soli
·         jogurt
·         cynamon
·         cukier do posypania
Sposób przygotowania: Jajka mleko, łyżkę cukru i szczyptę soli ubijamy za pomocą miksera, powoli dosypując mąkę. Dokładamy jabłka starte na tarce na grubych oczkach. Mieszamy. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 2 minuty od czasu wypłynięcia. Podajemy polane jogurtem, posypane cukrem i cynamonem.
Ilość porcji: 2-3
Koszt wykonania: ok. 8 zł
Czas wykonania:  ok. 4o min.
Źródło: przepis rodzinny

Przepis dodaję do akcji: 
Wegetariański obiad V

8/18/2015

Zupa z cukinią i pieczarkami

Zupa z cukinią i pieczarkami
Składniki:
·         2 cebule
·         2 marchewki
·         30 dag pieczarek
·         1 czerwona papryka
·         1 cukinia
·         1,5-2l. bulionu
·         5 łyżek kaszy manny
·         3 łyżki masła,
·         3 łyżki oleju
·         sól, pieprz
Sposób przygotowania:  Cebule, paprykę kroimy w kostkę, marchewkę w cieniutkie słupki a pieczarki w plasterki. Na oleju i maśle podsmażamy pokrojone warzywa ok. 10-15 minut. Cukinię kroimy w większą kostkę. Podsmażone warzywa i cukinię przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy kaszę manną i gotujemy do czasu aż zupa zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą     i pieprzem.

Czas wykonania: ok. 1h
Ilość porcji- 6-8
Koszt wykonania:  ok. 15 zł

Źródło: "Encyklopedia gotowania.Najlepsze przepisy kuchni włoskiej."

8/02/2015

Potrawka warzywna

Potrawka warzywna



Składniki:
* 0,5 kg kiełbasy, np. śląskiej
* 3 cebule
* 2 czerwone papryki
* 1 cukinia
* 8 pomidorów
* 2 garście fasolki szparagowej
* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* 6 łyżek tartego żółtego sera
* natka pietruszki
* sól, pieprz, cukier
* tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a kiełbasa się ładnie zrumieni. W tym czasie paprykę kroimy w cienkie paski, cukinię, pomidory w większą kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy serem i natką pietruszki.
Ilość porcji: 6
Koszt wykonania: ok. 15 zł
Czas wykonania: 1 h


7/30/2015

Bakłażany faszerowane pomidorami

Bakłażany faszerowane pomidorami

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa do smażenia i do wysmarowania formy
  • sól, cukier

Sposób przygotowania: Bakłażany myjemy i przecinamy wzdłuż na pół, żeby powstały 4 porcje. Wydrążamy środki zostawiając miąższ. Solimy i odstawiamy na pół godziny, żeby puściły sok. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę miąższ i pomidory. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Dusimy ok. 15 minut. Przygotowanym farszem napełniamy bakłażanowe łódeczki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy pod przykryciem ok. 1 h w temperaturze 180 stopni C. Gdy to konieczne w trakcie pieczenia podlewamy wodą.

Źródło: "Encyklopedia gotowania.Najlepsze przepisy kuchni włoskiej."

7/27/2015

Gęsina w selerowo-śliwkowym sosie

Gęsina w selerowo-śliwkowym sosie
Składniki:
* 2 piersi z gęsi
* 3 łyżki miodu
* 3 ząbki czosnku
* sok z połowy cytryny
* 1 seler
* szklanka bulionu
* 3 łyżki powideł śliwkowych
* sól, pieprz
Sposób przygotowania: Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy go z miodem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi przekrawamy na pół, żeby powstał 4 porcje. Marynujemy i odstawiamy na min. 30 minut w chłodne miejsce. Seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Gorący bulion mieszamy z powidłami. Mięso krótko przesmażamy na patelni. Przekładamy do brytfanki. Posypujemy selerem i zalewamy przygotowanym bulionem. Pieczemy ok. 2-3 h w temperaturze 200 stopni C. Co jakiś czas podlewamy wodą lub bulionem.

Ilość porcji: 4
Koszt przygotowania: ok. 50 zł
Czas przygotowania: ok. 4 h.

7/27/2015

Makaron alla carbonara

Makaron alla carbonara

Składniki:
* 50 dag makaronu (np. rurki)
* 20 dag boczku
* szklanka śmietany kremówki
* 15 dag żółtego sera
* 3 żółtka
* sól, pieprz
* natka pietruszki
Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy na patelni na chrupko. Podsmażone mięso zalewamy kremówką. Podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy makaron. Mieszamy. Ściągamy z ognia i szybko mieszamy z serem startym na grubych oczkach  i żółtkami. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. 

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Koszt wykonania: ok. 15 zł

Źródło: "Encyklopedia gotowania.Najlepsze przepisy kuchni włoskiej."


7/24/2015

Cukinia faszerowana indykiem

Cukinia faszerowana indykiem

Składniki:
* 3 średnie cukinie
* 2 cebule
* 3 ząbki czosnku
* 1 czerwona papryka
* 50 dag mielonego mięsa z indyka
* woreczek ugotowanego ryżu (użyłam brązowego)
* mały koncentrat pomidorowy
* pęczek natki pietruszki
* sól, pieprz, słodka papryka
* oliwa do smażenia
Sposób przygotowania: Cukinie przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środki, miąższ kroimy. Cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy na oliwie. Kiedy zmiękną dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut, aż straci smak surowizny. Dodajemy koncentrat pomidorowy i szklankę wody. Podsmażamy jeszcze ok. 5 minut aż sos ładnie zgęstnieje. Wrzucamy ryż i posiekaną drobno pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Cukinie napełniamy przygotowanym farszem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C. 

Ilość porcji: 6
czas wykonania; ok. 1 h
koszt wykonania: ok. 15 zł

7/24/2015

Lekka kalafiorowa

Lekka kalafiorowa


Składniki:
* 2 pojedyncze piersi z kurczaka
* 2 średnie cebule
* 2 duże marchewki
* 3 duże ziemniaki
* średni kalafior
* szklanka mleka
* sól, pieprz
* oliwa do smażenia
* pęczek koperku
Sposób przygotowania: Oliwę rozgrzewamy na patelni. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy do czasu aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, krótko przesmażamy (ok. 3 minut). Zalewamy 2 l. wody dodając ziele angielskie i liście laurowe. Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru. Gotujemy ok. 10 minut. Wrzucamy podzielony na różyczki kalafior. Gotujemy do czasu aż zmięknie. Zabielamy mlekiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym drobno koperkiem.

Ilość porcji-6-8
Koszt wykonania: ok. 15 zł.
Czas: 45 minut

Źródło: "Bądź fit" Beata Woźniak



4/12/2015

Chrzanowy sos do wędlin

Chrzanowy sos do wędlin

Składniki:
* 2 kwaśne śmietany (po 330g)
* 2 słoiki chrzanu
* 8 jajek
* łyżka musztardy
* sól, cukier
Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białka od żółtek. Chrzan odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Żółtka ucieramy z musztardą. Powoli dodajemy śmietanę cały czas mieszając. Dodajemy chrzan i posiekane w kostkę białka jajek. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Podajemy z różnego rodzaju wędlinami.

4/12/2015

Kruchy sernik

13
Kruchy sernik

Składniki:
kruche ciasto
* 60 dag mąki
* 35 dag cukru
* 25 dag masła
* 2 jaja
* 2 łyżeczki sody
sernik
* 1 kg twarogu mielonego
* 20 dag masła
* 3 jaja
* 2 budynie śmietankowe
* szklanka cukru pudru
* 25 dag rodzynek
polewa
* tabliczka gorzkiej czekolady
* galaretka o dowolnym smaku
* 13 dag masła
* 5 łyżek kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania: Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, dzielimy na 3 części. Każdą część pieczemy na blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni C ok. 10 minut. Twaróg ucieramy z jajkami i z cukrem za pomocą miksera. Margarynę rozpuszczamy w garnku. Do gorącego tłuszczu dodajemy twaróg. Mieszamy. Dodajemy rodzynki i dwa suche budynie. Podgrzewamy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Układamy warstwami kruche ciasto, sernik, kruche ciasto, sernik, kruche ciasto. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w  szklance wody. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z tłuszczem. Dodajemy tężejącą galaretkę i śmietanę. Wylewamy na ciasto. Ozdabiamy według własnego uznania.
Źródło: przepis własny
Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger