środa, 9 marca 2016

Tarta z mięsem mielonym, pieczarkami i cukinią

Tarta świetnie sprawdzi się na obiad, kolacje lub poczęstunek na uroczystościach. Daje nam wiele możliwości. Do farszu możemy dodać ulubione składniki, które cudownie podkreśli smak kruchego ciasta. Zapraszam!



Tarta z mielonym, pieczarkami i cukinią

Składniki:

ciasto:
  • 300g mąki 
  • 100g zimne masło
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki śmietany 18%
farsz:
  • 400g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 500g pieczarek
  • sól czosnkowa lub czosnek w granulacie
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • ser żółty (opcjonalnie)
  • oliwa
Przygotowanie:
  1. Składniki na ciasto wyrabiamy, aż zrobi się elastyczne. Wałkujemy, wypełniamy formę a nadmiar ciasta odcinamy nożem. Dokładnie dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Robimy nakłucia widelcem. Wkładamy do lodówki.
  2. Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Podsmażyć na zeszklonej cebuli.
  3. Mięso również podsmażyć z przyprawami na zeszklonej cebuli. 
  4. Pieczarki wymieszać z mięsem, przyprawić do smaku. 
  5. Cukinię obrać, pokroić na plastry oprószyć solą.
  6. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Następnie na podpieczoną tartę wykładamy przygotowany farsz, delikatnie dociskając do dna. Posypujemy startym żółtym serem. układamy cukinie. 
  7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na niską półkę na około 25-30 min. 
Gotowe!


1 komentarz:

Dodaj swój komentarz