Sernik gotowany z czekoladowymi herbatnikami


Ten sernik jest stary ale jary. Przepis i wykonanie mojej mamy. 
Pamiętam jak byłam mała i w zimne, ponure wieczory mama przygotowywała jakieś słodkości między innymi właśnie to ciacho. Dzisiaj to ciasto przygotowuje moja młodsza siostra i serducho mi się cieszy, bo przyznam szczerze ja uciekam od "przepisów" od dechy do dechy, zazwyczaj sama coś urozmaicam i zapominam, o Starych dobrych przepisach, w których nie wolno wprowadzać żadnych udziwnień. 

To jest własnie taki przepis, którego nie wolno udziwniać - to ma smakować zawsze tak samo :)  


Składniki: 
3 jajka
1  kg sera tłustego
60 g masła
ok 1 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
herbatniki zwykłe i czekoladowe  ok 2 opakować 


Przygotowanie: 
Ser przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy margarynę, cukier, cukier wanilinowy, jajka i wszystko przerzucamy do garnka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy masa stanie się rzadsza dodajemy stopniowo budyń, cały czas mieszając. Jak masa zgęstnieje i zaczną pojawiać się pęcherzyki ściągamy z ognia i przekładamy do formy wyłożonej herbatnikami. Masę dzielimy na 2 części. Teraz wykładamy pierwszą, następnie przykrywamy masę herbatnikami i wykładamy pozostałą. Jeżeli chcemy ułożyć zwykłe herbatniki na wierzch układamy od razu. Natomiast jak chcemy użyć herbatników czekoladowych jak ja, to musimy trochę poczekać inaczej od ciepłej masy czekolada nam się stopi. Ostudzone ciasto wkładamy do lodówki na 3h. 

 Przygotowałam ciasto w blasze prostokątnej 25 x 39 cm 





Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty