PIECZONE FRYTKI Z SELERA Z ZIOŁOWYM PIEPRZEM I CZOSNKOWYM DIPEM JOGURTOWYM

BAKED CELERIAC FRIES, WITH HERBAL PEPPER AND GARLIC-YOGHURT DIP



Selerowe frytki. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście to koniecznie musicie to nadrobić. Są słodkawe i pełne aromatu. Seler w takim wydaniu smakuje naprawdę wybornie.


Baked celeriac fries with garlic-yoghurt dip


Robi się je bardzo szybko, jedyny wysiłek to obranie i pokrojenie selera, co znacznie nam ułatwi i przyspieszy bardzo ostry nóż. Uwierzcie mi, nakroiłam się ich sporo i to naprawdę robi różnicę ;)


Baked celeriac fries with garlic-yoghurt dip


Takie fryteczki to świetna przekąska, lekka opcja na kolację lub dodatek do obiadu. Słodycz pieczonego selera lubię przełamywać czosnkowym dipem, ale z ketchupem też smakują świetnie. Piekę je bez oleju, bo dzięki temu zbytnio nim nie nasiąkają i zachowują swoją formę. A po wyjęciu z pieca polewam dobrą oliwą lub olejem lnianym i posypuję wyrazistymi przyprawami. Najbardziej lubię dodatek pieprzu ziołowego, ale bardzo fajnie smakują też z za'atarem. 

Szczegółowe instrukcje ich przygotowania znajdziecie na portalu Hello Zdrowie. Zapraszam i smacznego ☺


Baked celeriac fries with garlic-yoghurt dip


Baked celeriac fries. If you haven't tried them yet, you should definitely give them a go. They are slightly sweer and full of flavor. Celereriac tastes marvelous like that, and they don't require a lot of preparation time. The only effort is peeling and cutting it, and this will be easy and fast, when your knife is very sharp. Believe me, I cut a lot of them and it really makes a difference ;)

It's a great snack, a side dish for dinner or a quick option for a light supper. I like to contrast the sweetness of roasted celeriac with simple garlic dip, but it tastes great with ketchup too. I bake it without oil, so it will not get soggy and retain it's shape. And after that drizzle it with good olive oil or flaxsedd oil and some distinct spices like "herbal pepper" or "za'atar".

Specific instructions on how to make them are waiting for you here, just remember to use tranaslator. Enjoy ☺


Baked celeriac fries with garlic-yoghurt dip

2 komentarze:

  1. chyba dziś nawet na obiad zrobię, mam ochotę na takie frytki… co tam, że i tak często się u mnie pojawiają, warzyw i frytek nigdy za wiele :D fajny pomysł na dip! zrobię dziś do frytek ;)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION