Kasza jaglana z warzywami i ciecierzycą

Od jakiegoś czasu polubiłam się z kaszą jaglaną i staram się robić ją na różne sposoby. Tym razem mając mało czasu postawiłam na kaszę z warzywkami z mrożonki (jak się ma więcej czasu można użyć świeżych) oraz z ciecierzycą, którą jadłam po raz pierwszy w życiu i chyba nie ostatni, bo całkiem mi zasmakowała :) Zrobienie takiego dania zajęło mi tylko jakieś pół godziny i było naprawdę smaczne. Polecam :)



Składniki:
(dla jednej bardzo głodnej osoby)
pół puszki ciecierzycy w puszce
pół paczki mieszanki mrożonych warzyw
pół szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 plasterek imbiru lub pół łyżeczki proszkowanego
sól
papryka ostra i słodka
kurkuma
odrobina sera i natka pietruszki (opcjonalnie)


Wykonanie:
Czosnek i imbir obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Podsmażyć na łyżce oleju.
Cebulę posiekać w piórka, wrzucić na patelnię i zeszklić. 
Dodać mrożone warzywka, przykryć i dusić kilka minut. 
W międzyczasie ciecierzycę odsączyć z zalewy, a kaszę jaglaną wypłukać i przelać wrzątkiem na siteczku. Ciecierzycę i kaszę dodać do warzywek i chwilę podsmażyć, po czym zalać wodą. Przyprawić paprykami, kurkumą oraz solą. Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem około 15 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Gdy kasza i warzywka będą miękkie, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić.  
Danie wyłożyć do miseczki i posypać startym żółtym serem i natką pietruszki. 

SMACZNEGO :)

Komentarze

  1. Do ciecierzycy zapałałam wielką miłością i gdzie tylko mogę to ją dodaję;) Na zmianę z soczewicą:) Porywam miseczkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. pożywnie, zdrowo, kolorowo! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja chyba zastąpię tu ciecierzycę ugotowana soczewicą właśnie. Jakoś nie mogę się smakowo do ciecierzycy przekonać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi nawet posmakowała, ale dodanie soczewicy też może być ciekawe. Zawsze uważałam, że improwizacja w kuchni i zmiana przepisów pod siebie jest jak najbardziej ok :)

      Usuń

Prześlij komentarz