Zupa meksykańska

09:34 Unknown 0 Komentarze



Składniki:

* 400 g łopatki wieprzowej
* 3 ząbki czosnku
* 1 - 2 cebule
* 1 puszka pomidorów krojonych
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 czerwona papryka
* 2 kostki drobiowe
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2 - 3 liście laurowe
* 2 - 3 łyżeczki papryki ostrej
* 2 - 3 łyżki papryki słodkiej
* sól, pieprz
* 1,5 - 2 łyżki suszonego oregano
* olej rzepakowy

Dodatkowo:
* 2 - 3 placki tortilli
* starty żółty ser do posypania zupy
* 3 - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia: 

1. Łopatkę kroimy w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem.
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
2. W garnku rozgrzewamy 1 - 2 łyżki oleju.
3. Wrzucamy mięso, czosnek i liście laurowe.
4. Smażymy do momentu zarumienienia się mięsa, czyli około 5 - 8 minut.
5. Po tym czasie dodajemy cebulę i wszystko razem podsmażamy.
6. Przyprawiamy papryką ostrą i słodką.
7. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy.
8. Całość podduszamy przez około 3 - 5 minut.
9. W osobnym naczyniu, w około 1,5 litra gorącej wody rozpuszczamy kostki rosołowe.
10. Gotowy wywar wlewamy do garnka z zupą.
11. Wszystko gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 35 - 40 minut.
12. W tym czasie paprykę kroimy w paski, a fasolę odsączamy z płynu.
13. Po około 40 minutach do zupy wsypujemy paprykę, fasolę oraz przyprawiamy ją oregano i ewentualnie solą i pieprzem.
14. Gotujemy dodatkowe 15 - 20 minut.
15. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy placki tortilli, aż do uzyskania rumianego koloru z każdej strony.
16. Zupę podajemy w miseczkach.
17. Posypujemy całość serem żółtym i dodajemy 0,5 - 1 łyżki jogurtu.
18. Dodatkowo na talerzyku podajemy chrupiącą tortillę.


SMACZNEGO :)
.............................................................................................................................................................
OCENA: Jadłam tą zupę pierwszy raz w życiu i od razu mogę ją zaliczyć do moich ulubionych dań. Tworząc tego posta, aż ślinka mi cieknie na samą myśl o jej smaku, dlatego już niebawem zrobię ją po raz kolejny. Jest to połączenie ostrości i słodkości, które w delikatny sposób przenika się w jedną całość. Pomimo tego, że jest pikantna, jest również bardzo delikatna w smaku (zapewne przez ten jogurt naturalny). Nie jestem w stanie opisać tego doznania smakowego. Uważam, że warto jej spróbować! Zupa jest łatwa w przygotowaniu, jednak trzeba jej poświęcić trochę więcej czasu. Polecam!

0 komentarze :