17 lutego 2016
Czekoladki kokosowe z orkiszem preparowanym
Czekoladki kokosowe z orkiszem preparowanym
(8 czekoladek)
Jako osoba zdrowo odżywiająca się unikam kupowanych słodyczy (w tym i czekolad) jak ognia. Nie od dzisiaj wiadomo, że pełne są cukru, syropów glukozowo- fruktozowych, ulepszaczy smaku, utwardzaczy i utwardzonych olejów. Ale przecież ciężko odmawiać sobie przyjemności takich jak czekolada. Dlatego właśnie postanowiłam zrobić własną zdrową wersję czekoladek o smaku kokosowym.
Składniki:
80g oleju kokosowego extra virgin
2 łyżki karobu (lub 2 łyżki kakao i łyżkę miodu/ cukru kokosowego)
2 łyżki wiórków kokosowych
orkisz preparowany
Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuść w szklance, umieszczając ją w miseczce z gorącą wodą.
Do płynnego oleju dodaj karob oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj 8 foremek na muffinki lub innych (najlepiej silikonowych) i wlewaj do nich naszą czekoladę.
Na wierzch wysyp orkisz preparowany i lekko dociśnij łyżeczką.
Włóż foremki do lodówki i poczekaj, aż czekolada stężeje.
Kaloryczność:
Wszystkie 8 czekoladek ma 1050 kalorii, a pojedyncza ma 130 kalorii.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wciągałybyśmy te maleństwa nie patrząc na kalorie :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis.Muszę spróbować 😊
OdpowiedzUsuńRobiłam takie z prażonymi, kruszonymi orzechami. Pycha!
OdpowiedzUsuń