Sałatka z awokado, roszponką, suszonymi pomidorami i serem
Mam wielkie zamiłowanie do łatwych sałatek. Takich wiesz, że raz dwa trzy i można siadać z michą do stołu, na kanapie, czy gdzie tam sobie lubisz jeść sałatki. Nie znoszę siekać, kroić gotować i potem jeszcze do tego tona majonezu, a po dwóch łyżkach już nie można więcej. No i co, stoisz godzinę w kuchni, a jesz 10 minut. Tu stoisz 10 minut w kuchni, a rozkoszujesz się smakiem jedząc powoli.
To lekka sałatka. O już słyszę jak mówisz - "hola, hola, a awokado, a ser!". No tak awokado to mnóstwo kalorii. Ale uwierz mi, że tak cennych, że każda z 160 kalorii na 100 g jest warta tego, żeby ją zjeść. Powiem Ci, że zawarty w awokado kwas oleinowy obniża cholesterol i przeciwdziała rakowi piersi i prostaty. Za mało? Awokado daje szybko i na długo uczucie sytości, nawet do 5 godzin, czyli nie będziesz mieć ochoty na podjadanie. No i zawiera witaminy C, B i A. Czyli naprawdę warto :)
A co z serem? Sery w ogóle to świetne źródło wapnia i fosforu, czyli mocne zęby i kości. Do tego witaminy - A, B2, D, E i K. A do tego jeszcze potas i sód, które odpowiadają z prawidłowy przebieg wielu procesów w naszym organizmie, np. pracę serca. A ponieważ sery są dosyć kaloryczne to dodawaj ich do smaku, bo przecież najważniejszy jest umiar i zdrowy rozsądek.
No to skoro już wiesz, że ta sałatka to mnóstwo witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów to chyba nie odmówisz. Ale zdrowie zdrowiem. Smak jest też ważny (a może nawet najważniejszy). A tu smaki wporst aż wystrzelają na języku, nie mieszają się, ale dopełniają nawazajem, przenikają i dają naprawdę dobre wrażenia.
Idealne małe danie na kolację. Do tego kawałek ulubionego pieczywa i może lampka wina, ale to już pozostawiam Tobie :)
Składniki na sałatka z awokado, roszponką, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym
2 awokado
12 suszonych pomidorów w oleju (nie wylewaj oleju, bo przyda się do sosu)
20 dag sera z niebieską lub zieloną pleśnią (rokpol, lazur lub roquefort)
sok z cytryny
winegret:
1/4 szklanki oleju z pomidorów
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz
1 ząbek czosnku (ale niekoniecznie, ja nie dodaję, bo nie lubię)
Przygotowanie dania sałatka z awokado, roszponką, suszonymi
... pomidorami i serem pleśniowym
- Roszponkę umyj, jeśli tego wymaga. Osusz dokładnie (najlepsza do tego jest wirówka do sałaty). Przełóż do dużej miski lub od razu przygotuj 4 indywidualne porcje.
- Pomidory odsącz z oleju (możesz to zrobić na papierowym ręczniku, jeśli chcesz ograniczyć ilość tłuszczu do minimu). Pokrój na pół jeśli są duże.
- Awokado przekrój na pół, delikatnie okręcając rozdziel połówki. Następnie szybkim i wprawnym ruchem wbij nóż w pestkę i lekko przekręć ją trzymając za nóż. Pestka powinna wyjść bez problemu. Obierz awokado i pokrój na cienkie plastry. Od razu skrop lekko cytryną, żeby nie ściemniało.
- Ser pokrój w kostkę.
- Na roszponce ułóż plastry awokado, suszone pomidory oraz kostki sera.
- Przygotuj winegret: do słoika lub zamykanego shakera do sosów włóż wszystkie składniki sosu. Zakręć pojemnik i potrząsaj aż powstanie jednolita emulsja.
- Sosem polej sałatkę.
Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl