13 lutego 2016
Placuszki twarogowe z karmelizowanym jabłkiem
Placuszki twarogowe z karmelizowanym jabłkiem w cukrze kokosowym
(10 placuszków)
Są to na razie póki co dopiero drugie placuszki jakie prezentuję na swoim blogu. To dosyć dziwne, bo różnego rodzaju placuszki jadam kilka razy w tygodniu. Pierwsze jakie udostępniłam były z serka ricotta z grillowaną gruszką i miodem . Przepis na nie znajdziecie TUTAJ. Gorąco zachęcam do spróbowania tych dzisiejszych z twarogu i tych z ricotty.
Składniki:
Placuszki:
125g twarogu półtłustego
jajko
3 łyżki mąki
2 łyżki erytrytolu
sproszkowana wanilia (opcjonalnie)
olej do smażenia
Dodatkowo:
jabłko
2 łyżeczki cukru kokosowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na placuszki umieść w misce i dokładnie ze sobą połącz.
Placuszki smaż na rozgrzanym oleju. Jedna łyżka ciasta na jednego placuszka.
Jabłko obierz i pokrój w półksiężyce.
Na drugiej patelni umieść łyżeczkę cukru kokosowego z łyżką wody i pokrojonym jabłkiem i karmelizuj chwilę.
Usmażone placuszki wyłóż na talerz, na wierz połóż karmelizowane jabłka i posyp pozostałą łyżeczką cukru kokosowego.
Podawaj od razu.
Kaloryczność:
Całe danie ma 450 kalorii.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super przepis :)
OdpowiedzUsuńzmień tylko we wpisie: 'puki co' na 'póki co'. Pozdrawiam :)
Dziękuję, już poprawiam ;)
Usuń