Piankowa rozkosz

To prawdziwa piankowa rozkosz, delikatna, rozpływająca się w ustach. Dzisiaj dodałam brzoskwinie, ale już nie mogę się doczekać, aby dodać truskawki, maliny. 





Składniki:
(kwadratowa blaszka  o wymiarach 22x22cm)
  • podłużne biszkopty (24 sztuki)
  • pół litra śmietany 36%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka agrestowa
  •  brzoskwinie z puszki 
Galaretkę cytrynową i agrestową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i studzimy.
Brzoskwinie drobno kroimy, może być w kosteczkę.
Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix. 
Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy chłodną galaretkę truskawkową. 
Dno blaszki wykładamy biszkoptami 
(ja delikatnie je naponczowałam, ale nie jest to konieczne).
Na nie nakładamy połowę bitej śmietany z galaretką. 
Na piance układamy brzoskwinie w dowolny sposób i zalewamy je galaretką agrestową.
Na chwilę ciasto wkładamy do lodówki, aby stężała galaretka.
Następnie układamy druga warstwę biszkoptów, bitą śmietanę, brzoskwinie, zalewamy galaretką cytrynową i ponownie schładzamy w lodówce.

Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly