Kuskus z warzywami i pikantnym sosem szpinakowym

Szybkie wegetariańskie danie do przygotowania w 30 minut. Bardzo pożywne i smaczne. Większość warzyw gotowana jest na parze co pozwala zachować więcej witamin i lepszy smak.

SAM_5569.JPG

Składniki

100- 150 g kaszy kuskus
1 brokuł
1/2 puszki zielonego groszku firmy Bonduelle
1/2 puszki Kukurydzy Złocistej firmy Bonduelle
1 puszka (212 ml) białej fasoli Cannellini firmy Bonduelle 
1/2 opakowania mrożonego szpinaku
2 serki topione śmietankowe
2 ząbki czosnku
pieprz cayenne
sól himalajska
2 łyżki masła

SAM_5558.JPG

1. Różyczki brokuła gotujemy na parze.

2. Kuskus wsypujemy do miski, odrobinę solimy i zalewamy wrzątkiem do 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Przykrywamy i zostawiamy na kilka minut aż napęcznieje.

3. W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Dodajemy mrożony szpinak. Przykrywamy. Kiedy całkowicie się rozmrozi, dodajemy serki topione i przeciśnięty czosnek. Mieszamy do połączenia składników. Podlewamy odrobiną wody i doprawiamy do smaku solą himalajską oraz pieprzem cayenne.

4. Na dużej patelni rozpuszczamy drugą łyżkę masła. Podsmażamy  na nim przez chwilę ugotowany brokuł. Dodajemy kukurydzę, groszek i białą fasolę. Kiedy warzywa będą ciepłe dokładamy kaszę. Doprawiamy solą ewentualnie pieprzem.

5. Danie podajemy z ciepłym sosem.

SAM_5560

Smacznego życzy

bonduelle_61859

3 comments

Dodaj komentarz