środa, 10 lutego 2016

Placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Najlepiej smakują podane na gorąco, prosto z patelni :) W parze z różnymi dodatkami szybko zmienią się w pożywne i sycące danie główne.

Składniki:
(na 5 porcji)

  • 8-10 średniej wielkości ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

3/4 ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, pozostałe na tarce o grubych. Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę, płatki owsiane i wbij jajko. Całość dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Na patelnię wlej olej. Na bardzo rozgrzany tłuszcz kładź łyżką porcję masy ziemniaczanej, formując placki. Następnie usmaż z obu stron na złoty kolor.
Przed włożeniem kolejnej porcji uzupełnij olej, a gotowe placki układaj na ręczniku papierowym, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów