Humus z orzechami (pasta z ciecierzycy)

Humus z orzechami
drukuj

Ciecierzyca zadomowiła się w mojej kuchni dawno temu. Nawet nie pamiętam kiedy to było i co wtedy jadłam. Pamiętam, że było smaczne. Moją ulubioną potrawą z ciecierzycy (czyli cieciorki) jest hummus. Zakochałam się w tej paście od pierwszego kęsa. Lubię eksperymentować z połączeniami smaków, dlatego dzisiaj  na talerzu rządzi humus z orzechami.

Ciecierzyca, inaczej cieciorka to warzywo, które warto mieć  w swojej kuchni. Można z niej wyczarować wiele fantastycznych dań. Od smarowideł na kanapki, ciepłych dań (np. zup, curry), po pieczywo, ciasta i bezy z wody po jej gotowaniu. Ciecierzyca nie zawiera glutenu i mogą ją jeść z powodzeniem osoby, które muszą lub chcą być na diecie bezglutenowej. Produkowana jest z niej mąka, która znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.

Informacja ważna dla diabetyków. Możecie jeść ciecierzycę bez większych oporów, jej indeks glikemiczny to 30, czyli niski.

Z czym jeść humus?

Świetnie smakuje z grzankami z awokado, fajnie komponuje się z bułką pełnoziarnistą i pomidorem. Można go traktować jak dip i maczać w nim kawałki warzyw, np. seler naciowy, paprykę czy ogórka zielonego.

Humus z orzechami

Ilość porcji to: 4

Całość (4 porcje) to: WW = 0.2, WBT = 4.3, kcal = 523, węglowodany = 5.2g, błonnik = 2.8g, białko = 14.9g, tłuszcz = 41.5g, suma wymienników (WM) = 4.6, w tym procent WBT = 95

Jedna porcja, czyli 1 łyżka to: WW = 0,075, WBT = 1.07, kcal = 130.75, węglowodany = 1.3g, błonnika = 0.7g, białko = 3.72g, tłuszcz = 10.37g, suma wymienników (WM) = 1.15, w tym procent WBT = 23.75

Składniki

  • 50g suchej ciecierzycy (cieciorki) (3,5 łyżki)
  • 2 łyżki oliwy (20ml)
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżka orzechów laskowych (30g)
  • sól
  • pieprz
  • kumin
  • łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na 8-10 godzin.
  2. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, odcedzić zostawiając 2 łyżki wody z gotowania.
  3. Do ciecierzycy dodać olej, sól, pieprz, kumin, sok z cytryny, orzechy i całość zmiksować.
  4. Jeżeli pasta jest za gęsta dodać trochę wody.
Humus z orzechami
Humus z orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[related_post themes="flat" id="653"]