Żeberka w sosie barbecue (BBQ)


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • ok. 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Marynata BBQ:

  • 6 łyżek ketchupu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta chili
  • pieprz

TO CI SIĘ PRZYDA

  • naczynie żaroodporne

Sezon grillowy mamy już za sobą, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby w domowym piekarniku przyrządzić pyszne i soczyste żeberka, zamarynowane domowym sosem barbecue.

Żeberka w sosie barbecue (BBQ) przepis

  1. W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki marynaty: olej, ketchup, miód, ocet winny, brązowy cukier, sos Worcestershire, musztardę, sól, pieprz i chili.
  2. Żeberka opłucz dokładnie pod bieżącą wodą, wysusz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj, aby żeberka równomiernie poryły się marynatą. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Cebulę obierz, umyj, przekrój na ćwiartki. Czosnek obierz, pozostaw w całości.
  4. Do naczynia żaroodpornego z pokrywką przełóż zamarynowane żeberka. W wolne miejsca między żeberkami powkładaj kawałki cebuli i czosnek.
  5. Wstaw żeberka do nagrzanego piekarnika i piecz przez pierwszą godzinę pod przykryciem. Co jakiś czas odwracaj i smaruj marynatą.
  6. Po godzinie zdejmij pokrywkę i piecz dalej, aż żeberka się zrumienią, a mięso stanie się miękkie i będzie odchodzić od kości (zajmie to około godziny).