» Przepisy » Ciasta i ciastka » Ciasta drożdżowe » Pączki pieczone i odchudzone

Pączki pieczone i odchudzone


  
1 5 5 36
2016-02-03
ok. 2 godzin
łatwe
Porcje: ok. 15 pączków
Kuchnia europejska
Pączki pieczone i odchudzone

Oj no jest to ściema kulinarna :D Ale jaka pyszna :) Tak naprawdę to małe bułeczki, ale o tak delikatnej strukturze, że przypominają pączki.

Poza tym jak chce się mieć pączka i zjeść pączka to one są idealne ;) Bo na pewno mają z połowę mniej kalorii (ergo: w tłusty czwartek możesz ich zjeść dwa razy więcej ;)). Nie są tak stresujące, jak tradycyjnie smażone pączki (wyjdzie "pierścionek", nie wyjdzie, wypłynie nadzienie, nie wypłynie). I tak naprawdę są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Są delikatne jak chmurka. Naprawdę, jak wgryzasz się w nie to masz wrażenie, że Twoje zęby właśnie zatopiły się w czymś lekkim i delikatnym. Co niestety lub stety skutkuje tym, że masz ochotę na jeszcze.

A do tego pyszne powidła, najlepiej te domowe. Na tym jeszcze obłoczek cukru pudru (bo moim zdaniem lukier jest tu ciut za ciężki, ale nie to, że się upieram). No i oto pączek XXI wieku - chudziutki jak pani po diecie 3D, ale nadal niezwykle apetyczny :D


Składniki na pączki pieczone i odchudzone

20 g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki drożdży instant)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1/4 szklanki ciepłej wody
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (typ 450 będzie dobry) + mąka do podsypania
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka 2 lub 3,2%
2 łyżki masła (30 g)
3 żółtka
szklanka powideł do nadziewania
cukier puder do dekoracji

Przygotowanie dania pączki pieczone i odchudzone

...

  1. Przygotuj zaczyn: w niedużej miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i wodę, najwygodniej robić to widelcem. Odstaw na 10 minut pod przykryciem, aż drożdże ruszą.
  2. Podgrzej mleko i rozpuść w nim masło.
  3. W dużej misce, najlepiej robota kuchennego, wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj zaczyn, żółtka oraz mleko z masłem. Wyrabiaj hakiem do ciasta drożdżowego ok. 5 minut. Możesz to też zrobić łyżką.
  4. Ciasto będzie mocno klejące i luźne. Takie ma być! Niech nie skusi Cię, żeby dosypać mąki ;) Misę przykryj ściereczką i folią, odstaw na godzinę, żeby zwiększyło swoją objętość dwukrotnie (ja włożyłam je do piekarnika z włączoną żarówką).
  5. Kiedy ciasto już ładnie wyrośnie przygotuj stolnicę lub blat. Solidnie posyp mąką. Przy pomocy silikonowej szpatuły lub omączonej ręki wyjmij ciasto na blat. Rób to delikatnie, bo chodzi o to, żeby nie rozbić powstałych pęcherzyków powietrza i nie rozgazować zbytnio ciasta.
  6. Posypanymi mąką rękami uformuj placek, dosyć delikatnie rozciągając go i ugniatając, tak żeby miał ok. 2 cm grubości.
  7. Przygotuj 2 blachy, wyłóż je papierem do pieczenia.
  8. Szklanką lub okrągłą foremką o średnicy 5 cm wycinaj kółka. Być może będzie potrzebna szpatuła do przeniesienia pączków na blachę, mnie się udało to zrobić ręką.
  9. Resztę ciasta znowu uformuj w placek o grubości 2 cm, nie ugniataj go mocno. Wytnij tyle pączków ile możliwe i ułóż na drugiej blasze.
  10. Piekarnik włącz na 200 stopni grzanie góra-dół. Blachy z pączkami przykryj ściereczkami i odstaw, żeby ciastka odpoczęły przez 20 minut.
  11. Blachę z pączkami, które były wycinane, jako pierwsze, włóż do nagrzanego piekarnika. Pączki będą się piekły ok. 9 minut. Lepiej zostań przy piekarniku, bo nie mogą być brązowe. Piękny złoty kolor to ideał i wtedy należy je wyjąć z piekarnika.
  12. Włóż drugą blachę i piecz kolejne 9 minut.
  13. Od razu po upieczeniu nadziewaj pączki powidłami (do tego najlepiej użyć rękaw cukierniczy i specjalną tylkę) i posyp cukrem pudrem.
  14. Najlepsze są świeże, zjadane w dniu upieczenia.


Pączki pieczone i odchudzone - etap 1

Przygotuj wszystkie produkty. Najlepiej jeśli będą miały temperaturę pokojową.



Pączki pieczone i odchudzone - etap 2

Przygotuj zaczyn: w niedużej miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i wodę, najwygodniej robić to widelcem. Odstaw na 10 minut pod przykryciem, aż drożdże ruszą.



Pączki pieczone i odchudzone - etap 3

W dużej misce, najlepiej robota kuchennego, wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj zaczyn, żółtka oraz mleko z masłem. Wyrabiaj hakiem do ciasta drożdżowego ok. 5 minut. Możesz to też zrobić łyżką.
Ciasto będzie mocno klejące i luźne. Takie ma być! Niech nie skusi Cię, żeby dosypać mąki ;) Misę przykryj ściereczką i folią, odstaw na godzinę, żeby zwiększyło swoją objętość dwukrotnie (ja włożyłam je do piekarnika z włączoną żarówką).



Pączki pieczone i odchudzone - etap 4

Kiedy ciasto już ładnie wyrośnie przygotuj stolnicę lub blat.



Pączki pieczone i odchudzone - etap 5

Szklanką lub okrągłą foremką o średnicy 5 cm wycinaj kółka. Być może będzie potrzebna szpatuła do przeniesienia pączków na blachę, mnie się udało to zrobić ręką.



Pączki pieczone i odchudzone - etap 6

Blachę z pączkami, które były wycinane, jako pierwsze, włóż do nagrzanego piekarnika. Pączki będą się piekły ok. 9 minut. Lepiej zostań przy piekarniku, bo nie mogą być brązowe. Piękny złoty kolor to ideał i wtedy należy je wyjąć z piekarnika.



Pączki pieczone i odchudzone - etap 7

Od razu po upieczeniu nadziewaj pączki powidłami i posyp cukrem pudrem.



Pączki pieczone i odchudzone - etap 8

Najlepsze są świeże, zjadane w dniu upieczenia.

Przepis, z moimi niewielkimi zmianami, pochodzi z bloga Gattina. Kitchen Unplugged.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Pączki pieczone i odchudzone - komentarze

~ANIA
~ANIA
28.02.2019 15:55
Pączki właśnie upieczone! Wspaniałe 😍 delikatnie chrupiące, mięciutkie, przepis bardzo łatwy 🤗 pozdrawiam! 😊
~Agata
~Agata
25.02.2019 14:01
Hej! Ile wychodzi pączków z tej porcji ciasta? i jeszcze jedno pytanie: dużo stracą na smaku i konsystencji na drugi dzień? pozdrawiam :)
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
27.02.2019 08:36
Hej Agata :) Około 15 pączków. Nie wiem, jak jest na drugi dzień, nigdy mi nie zostały :)
~Zygfryd
~Zygfryd
24.02.2019 16:38
Nie próbowałem i powiem jedno, czy ciężko wziąć wagę i zwarzyc składniki, każdy ma inną szklankę, więc ciężko zrobić dokładnie tak samo
~Ania, MniamMniam.pl
~Ania, MniamMniam.pl
25.02.2019 12:12
Zygfryd - W naszych przepisach 1 szklanka zawsze ma 250 ml. Uśmiechy łap :)
~Gość
~Gość
2.02.2019 13:00
Kolejny raz je piekę, są pyszne i takie lekkie.
~Lucyna
~Lucyna
11.01.2019 22:44
no moje właśnie się upiekły. Są rewelacyjne !!!
~Kikimorraa
~Kikimorraa
19.04.2018 22:47
Przepis jest rewelacyjny a pączki jeszcze lepsze. Ciasto zarabiam łyżką a po wyrośnięciu używam dużo mąki. Nawet udaje mi sie dodać farsz przed pieczeniem. Polecam!
~Anna
~Anna
19.02.2018 20:01
Odchudzone paczki polecam goraco.Przepis sprawdzila moja corka-delikatne i naprawde chce sie siegnac po nastepnego..pyszne z konfitura i wspaniale z kremem.
~Fred
~Fred
13.02.2018 22:05
Ma ktos moze wymiary na gramach?
~marta
~marta
11.02.2018 13:23
Robiłam zgodnie ze wskazówkami w przepisie i niestety nie wyszły, cisto było baardzo rzadkie , lepiło sie do rąk nie szło nic niego uformować.Nie dosypywałam mąki tak jak było napisane w przepisie,Nie wiem co zrobiłam źle, ale to nie moje pierwsze drożdżowe ciasto a wyszła kicha.
~Lena
~Lena
17.02.2018 22:47
Zgadzam się - chociaż ja mimo "Niech nie skusi Cię, żeby dosypać mąki" dosypałam ;) inaczej nie wyszłyby zupełnie
~Agata
~Agata
9.02.2018 20:44
Właśnie urządziłam rodzince tłusty piątek 😀 Wczoraj były kupne a dzisiaj z Twojego przepisu są rewelacyjne!!!!! Wszystkim smakowały i to bardzooo, będę je robiła częściej 😀😀😀
~Gaga
~Gaga
8.02.2018 21:49
Pączki pyszne,wyjątkowo delikatne i puszyste.Część upiekłam a część usmażyłam(dla mężusia).Zarówno jedne jak i drugie godne polecenia
~Ewelina1984
~Ewelina1984
8.02.2018 18:04
Właśnie się pieką, wyrosły pięknie. Mam nadzieję, że będą smakować tak jak wyglądają.
~Doris
~Doris
8.02.2018 15:45
Przepis rewelacyjny, pączki są mięciutkie, rozpływają się w ustach, SUPER
~forma3Design
~forma3Design
8.02.2018 12:19
Ja po wycieciu krązkow, polozylam na srodku troszke nadzienia i zawinelam w kulke. Mniej roboty z nadziewaniem. Teraz siedza w piekarniku...Pozdrawiam
~Justyna
~Justyna
7.02.2018 18:57
Wyszły pyszne i od razu zostały zjedzone.dzieciom aż uszka się trzepaly.dziękuję za przepis☺☺
~Emilia
~Emilia
7.02.2018 16:50
Na jak długo wstawiłaś ciasto do piekarnika? :)
~Emilia
~Emilia
2.02.2018 07:52
Pączusie wyszły super! Polecam przepis😋
~Gość
~Gość
28.01.2018 17:58
Nie wyszły 😣 Z 2 cm zrobiło się 0,5 - nie było gdzie marmolady wcisnąć 😣
~Gość
~Gość
22.02.2019 14:07
za szybko otworzyłeś piekarnik/aś
~Gosza
~Gosza
14.01.2018 23:01
Pączusie są przepyszne. Mięciutkie. Lekkie ..jak na pączki bo bez tłuszczu odchudzone :-)bardzo polecam :-)
~Iwona
~Iwona
12.01.2018 19:05
Czy mąkę pszenna moge zastąpić kokosowa lub migdałowa ?
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
16.01.2018 15:48
Hej Iwona :) Ten przepis jest na mąkę pszenną :) Nie sądzę, by pączki się udały na mąkach, o których piszesz. Łap uśmiechy :)
~Wojtek
~Wojtek
30.11.2017 20:32
Czy wy nie możecie ewentualnie, chociaż dla niektórych zamienić szklanki na gramy? Ja zaczyn drożdżowy robię tak. Wlewan do garnka 1 l 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody. Do tego dodaję 2 do 3 łyżek mąki. Całość mieszam. Masa musi mieć konsystencję bardzo rzadką. Do tego dodaję łyżeczkę cukru. Mieszam. Dodaję na 0/5 kg mąki połowę drożdży babuni. Mieszam dokładnie. I teraz tu nie chodzi o czas, bo czasami różnie drożdże reagują. Jażeli drożdże dojdą do 3/4 garnka, wtedy uważam, że trzeba je użyć. Ani wcześniej, ani pózniej. Przy tak urobionych drożdżach masa nie powoi ale nawet potroi swoją objętość. Oczywiście po zarobieniu drożdży należy je przykryć albo talerzykiem, albo ściereczką, aby trzymały ciepło.
~Angelika
~Angelika
23.10.2017 12:35
Czy mleko moge zastapic napojem roslinnym? Owsianym, migdalowym? Mam w domu malego alergika i musze wszystko modyfikowac. Pozdrawiam a 86;️☺️a 86;️
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
23.10.2017 15:26
Hej Angelika :) Jak nabardziej mozna użyć mleka roślinnego :) łap uśmiechy :)
~brezelka
~brezelka
25.02.2017 20:07
Genialne! zrobiłam i znikły wszystkie od razu po upieczeniu! polecam przepis z czystym sumieniem!:) pozdrawiam ps. szkoda ze nie ma wyliczonych kacl
~Kikimorra
~Kikimorra
22.02.2017 22:40
Świetny przepis! Mięciutkie i delikatne ciasto. Ja zrobiłam w wersji z dodatkiem mąki orkiszowej. Upieklam wraz z konfitura. Polecam!
~Gość
~Gość
22.02.2017 11:33
Witam, Jak postępować w momencie kiedy robię na suchych drozdzach?
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
22.02.2017 18:20
Hej Gościu :) Nie robisz z nich zaczynu, a dodajesz suche w tym momencie, kiedy się dodaje zaczyn :)
~Narnia3
~Narnia3
21.02.2017 20:27
Mam ważne pytanie.Czy pączki mogę napełnić marmolada przed pieczeniem?Bardzo proszę o szybką odpowiedź.Pozdrawiam
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
22.02.2017 18:23
Hej Narnia :) Można, powinna to być gęsta marmolada :) Łap uśmiechy :)
~ania
~ania
16.01.2017 19:32
Wypróbowałam przepis na pączki i skradł moje podniebienie. Ciasto naprawdę jest puszyste i delikatne, ładnie wyrasta, w środku są idealne pęcherzyki powietrza. Wyszły perfekcyjne już za pierwszym razem. Piekłam je tylko kilka minut dłużej, bo po 9 min. nie nabrały jeszcze koloru.