andruty z piankami marshmallows


Przekładane andruty, jakie by nie były to zawsze mają wzięcie. Najbardziej lubimy takie z dodatkiem mleka w proszku, a że akurat resztka zalegała mi w kuchni, postanowiłam je wykorzystać. Żeby nie było tak samo jak poprzednim razem to do masy dodałam pianki. Wzbogaciły wygląd i przyciągnęły wzrok. Maluchy na pewno nie odmówią takiego smakołyku.

Składniki:
  • 2 duże wafle tortowe
  • 200 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 200 g pełnego mleka w proszku
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g pianek marshmallows
Wodę, cukier i masło zagotować, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, wsypać przez sitko mleko w proszku i kakao. Dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki i posiekane orzechy. Jeden z wafli ułożyć na papierze do pieczenia i podnieść boki papieru (najlepiej zrobić to w jakimś pudełku ze sztywnymi bokami). Kiedy masa wystygnie dodać do niej pianki i wyłożyć na andrut. Przykryć drugim waflem i obciążyć czymś ciężkim na kilka godzin, najlepiej wstawić do lodówki. Kiedy nadzienie stężeje pokroić andrut na kawałki. 


4 komentarze:

  1. Ciekawy przepis :) Lubie każdy pomysł na andruty a ten jest na prawdę super. U mnie na blogu tez przepis ale na inną andrutową przekładankę. Zapraszam!
    www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mleko w proszku można jakoś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń