piątek, 29 stycznia 2016

Czekoladowe gofry

Słodki deser na dzisiaj to czekoladowe gofry. Ja przygotowałam z cukrem pudrem, ale również możecie je podać z rozpuszczoną czekoladą, bitą śmietaną czy owocami.
Wcześniej na moim blogu podawałam przepis na domowe gofry i gofry waniliowe z karmelizowanym jabłkiem (przepis) .
Zawsze tak mam, że mam pewne takie fazy na smażenie tych wafli, a potem długo, długo spokój i ponownie gofrownica idzie w ruch.
To teraz zapraszam Was na czekoladowe gofry.

Składniki
2 szklanki mleka
5 łyżek cukru (lub według własnych smaków)
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia
2 jajka
1/4 szklanki wody
1 łyżka startej czekolady

Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać trzepaczką (rózgą). Bardzo dokładnie tak, aby było jednolite ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki gdy zbyt rzadkie lub mleka gdy jest zbyt geste.
Gofrownicę rozgrzać i wlewać ciasto. Piec do momentu aż będą błyszczące i wypieczone.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

czekoladowe gofry

1 komentarz:

  1. Jak gofry to tylko w kształcie serduszka <3 Ale takie to nawet jako kwadraciki byśmy zjadły :D

    OdpowiedzUsuń