sobota, 14 listopada 2015

Pasta z zielonego groszku

Zielony groszek jest lekkostrawny oraz odżywczy. Zawiera dużo błonnika oraz wiele składników mineralnych tj. żelazo, wapń czy fosfor oraz witaminy A, B, C, E. Działa także odkwaszająco i regulująco na procesy trawienia, wzmacnia również wzrok i poprawia cerę. Dlatego też warto włączyć go do naszego jadłospisu np. pod postacią takiej oto pysznej pasty, podanej najlepiej na jeszcze ciepłej i chrupiącej grzance :)




Składniki:

  • puszka zielonego groszku
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku 

Przygotowanie: 

Groszek odsącz z zalewy i przełóż do wysokiego naczynia, dodaj jogurt, posiekany czosnek, sok z cytryny i zmiksuj blenderem na gładki krem. Jajko ugotuj na twardo, a kiedy wystygnie drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do pasty i dobrze wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem oraz ostrą i słodką papryką w proszku. W zależności od upodobań pastę możemy doprawić także ulubionymi ziołami np. miętą czy bazylią.
 


1 komentarz:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów