środa, 30 grudnia 2015

Naleśniki ze szpinakiem i sosem śmietanowym

Te naleśniki są naprawdę pyszne i dość sycące. Robiłam je w wersji ze szpinakiem mrożonym i świeżym, i zdecydowanie polecam te ze świeżym. Podałam je zapiekane z mozzarella i z lekkim sosem czosnkowym.


SKŁADNIKI:

Naleśniki

  • 2 jajka 
  • 2 szklanki mąki 
  • 1,5 szklanki mleka
  • łyżka oleju 
  • szczypta soli 
Farsz

  • łyżka masła 
  • duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 300 g świeżego szpinaku 
  • płaska łyżeczka soli 
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3 duże łyżki śmietany 18%
Sos

  • 2 łyżki śmietany 
  • łyżka majonezu 
  • 1 starty ząbek czosnku 
  • sól

Mieszamy mikserem wszystkie składniki na naleśniki na najwyższych obrotach przez około 3 minuty. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i smażymy placki na średnim ogniu. Z tej porcji wychodzi około 10 sztuk. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Podsmażamy posiekaną na drobno cebulę, po czym dodajemy czosnek w plastrach i świeży umyty szpinak.* Smażymy wszystko razem przez 7 minut. Po tym czasie dodajemy sól, pieprz oraz śmietanę, i mieszamy przez kolejne 3 minuty.
Nakładamy dużą łyżkę farszu na naleśniki, zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 minut, tak żeby rozpuścił się ser. Składniki na sos mieszamy i doprawiamy odrobiną soli. Podajemy z sosem czosnkowym,




* po usmażeniu szpinaku jego ilość sporo się zmniejszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz