Placuszki z jabłkami

Szybkie placuszki z jabłkami, podobne do racuchów, tylko bez sody, której nie toleruję w potrawach.

Składniki (na 6 placuszków):

  • 4 średnie jabłka
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z mlekiem, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, na końcu mąkę (cały czas miksując). Do ciasta dodajemy obrane, starte na tarce o grubych oczkach jabłka i mieszamy łyżką, następnie dodajemy ubite białka i jeszcze raz delikatnie mieszamy składniki. Na rozgrzany olej układamy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor.

placuszki_jablko

Print Friendly, PDF & Email