Pizza na cieście francuskim

Błyskawiczna danie, które świetnie sprawdzi się jako przekąska na ciepło na karnawałowej imprezie.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka plastrów salami
  • kilka plastrów sera żółtego
  • garść oliwek zielonych
  • garść rukoli

Sos:

  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta papryki wędzonej
  • oregano, bazylia
  • sól
  • pieprz ziołowy, pieprz cayenne

Przygotowanie
Na rozgrzaną patelnię wylewamy pomidory (ja je wcześniej miksuję), dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dusimy przez ok. 15 min, aż sos zgęstnieje.
Ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawijamy brzegi i smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy salami, ser i oliwki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu układamy rukolę.

pizza_francuskie

Print Friendly, PDF & Email