» Przepisy » Warzywa » Warzywa zapiekane i pieczone » Kalafior i brokuł zapiekane pod sosem beszamelowo-serowym

Kalafior i brokuł zapiekane pod sosem beszamelowo-serowym


  
1 5 5 11
2012-06-12
45 minut
bardzo łatwe
Porcje: 4-6
Kuchnia europejska
Kalafior i brokuł zapiekane pod sosem beszamelowo-serowym

Kalafior i brokuł zapiekane pod sosem beszamelowo-serowym, to danie lekkie, idealne o każdej porze roku. Z serem pleśniowym zyskuje ciekawego smaku. Dobre jako samodzielne danie obiadowe lub na kolację. Dobrze smakuje z dodatkiem zielonej sałaty z sosem winegret lub sałatki pomidorowej.


Składniki na kalafior i brokuł zapiekane pod sosem beszamelowo-serowym

1 średniej wielkości kalafior
1 średniej wielkości brokuł

sos:
3 szklanki zimnego mleka
łyżka masła
łyżka mąki
10 dag sera z zieloną lub niebieską pleśnią (np. lazur lub rokpol)
sól
świeżo zmielony biały pieprz (można zastąpić czarnym)
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

do zapiekania:
2 łyżki tartej bułki
masło do wysmarowania formy

Przygotowanie dania kalafior i brokuł zapiekane pod sosem

... beszamelowo-serowym

  1. Z kalafiora i brokuła odetnij liście oraz twarde łodygi. Podziel warzywa na mniejsze kawałki. Gotuje na parze przez 4 minuty (powinny pozostać prawie twarde). Możesz je także ugotować w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru.
  2. Przygotuj sos: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż cały czas mieszając przez minutę. Garnek zestaw z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Garnek postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj przez minutę. Zestaw z ognia.
  3. Ser pokrój na drobną kostkę.
  4. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką (tylko szczyptą, by nie przesadzić). Dodaj ser i wymieszaj.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, włóż do niego kawałki kalafiora i brokuła, wlej sos, posyp tartę bułką.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez 20-25 minut, aż warzywa zaczną się brązowić na końcach.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Kalafior i brokuł zapiekane pod sosem beszamelowo-serowym - komentarze

~mariola olejniczak
~mariola olejniczak
5.07.2015 16:45
Cos nie zgadzalo mi sie, ale zrobilam wszystko dokladnie, zgodnie z przepisem, ladnie sie zapieklo tyle, ze na spodzie naczynia do zapiekania plywal rzadki sos. Doszlam wiec do wniosku, ze na 3 szklanki mleka lyzka masla i lyzka maki, to malo
hanialk
hanialk
9.07.2014 13:43
fajna alternatywa dla typowego kalafiora z bułką tartą
Lusia
Lusia
9.04.2014 13:55
Przyznam się, że u mnie w domu nigdy nie je się brokuł. Co więcej nie bardzo nawet wiedziałam jak one smakują. Może to stereotypy z pokolenia na pokolenie się do tego przyczyniły? (nielubiące dzieci). Danie szybkie i proste. Bardzo smaczne. Zawaliłam tylko jak zawsze :D Dodałam ser pleśniowy (ten trójkącik) i było to zbyt pleśniowe. (Niestety nie znalazłam innego sera). Całość świetna. Kolejne zastąpienie standardowych ziemniaków u mnie. Polecam! Zdjęcie nie wyszło zbyt ładnie, bo byliśmy tak głodni, że zapomnieliśmy wcześniej je zrobić :)
docia225
docia225
24.02.2013 16:21
bardzo proste a jednocześnie bardzo smaczne danie. nawet dla tych co nie przepadają za kalafiorem lub brokułami, a właśnie do takich należy mój syn, a poprosił o dokładkę. to chyba oznaka, że było smaczne?????
jadwinia79
jadwinia79
19.06.2012 18:46
Genialna zapiekanka!!! Ser robi tutaj wieeeelką robotę! Wszystko zostało spałaszowane z wielkim apetytem i pomrukiem zadowolenia ze strony drugiej połowy :) Ostał się jeszcze tylko sosik, w którym wytarzamy bułeczkę, co by się nic nie zmarnowało. Do tego białe wino i jesteśmy w raju....Grzegorzu, głębokie ukłony za fantastyczny przepis!!!
aygo
aygo
19.06.2012 11:20
Pyszne i proste :) Będę często powtarzać. Raz na jakiś czas dodam szynki pokrojonej w kosteczkę :)
alanr
alanr
13.06.2012 15:03
U mnie dzisiaj na obiad ;) właśnie wsadzam do piekarnika. Wygląda mega pysznie, jednak chyna łyżka masła, łyżka mąki na 3 szkl mleka to zbyt mało na gęsty beszamel ;) --- Grzegorz: bo to nie ma być gęsty sos :) jest w nim jeszcze ser, podczas pieczenia sporo płunu odparuje :)
~Marta
~Marta
13.06.2012 11:19
na pewno 3 szklanki mleka??? --- Grzegorz: aha :)
jotka011
jotka011
13.06.2012 10:34
Znam..sama tak robię... Polecam.... PYCHA... czasami jeżeli jest to danie główne dodaję makaronu i robię z tego zapiekankę. Też PYCHA
milkaaa21
milkaaa21
12.06.2012 22:06
już wiem co jutro na obiad;)
~Karolina
~Karolina
12.06.2012 19:25
dzis robie zobaczymy co z tego wyjdzie