Baner

Wyszukaj na blogu

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Kruche babeczki z masą kajmakową

Jedne z ulubionych deserów w moim domu rodzinnym.




Kruche ciasto:


-> 300g mąki

-> 200g masła

-> 100g cukru (najlepiej pudru)

-> 2 żółtka

-> sól


Masa:


-> Kostka masła

-> 1 puszka masy kajmakowej

-> 1 niepełny kieliszek spirytusu


Dodatkowo:


-> 1 galaretka truskawkowa

-> 1 tabliczka czekolady ( opcjonalnie polewa w saszetce)

-> ½ puszka brzoskwiń

-> Konfitura malinowa



Wykonanie:


Całość rozpoczynamy od wykonania ciasta na babeczki ( z wyżej podanego przepisu wychodzi około 20 babeczek).  Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Mąkę przesiewamy na stolnicy z dodatkiem szczypty soli. Masło kroimy na niewielką kostkę ( należy pamiętać, aby było schłodzone!). Dalej przy użyciu noża siekamy go razem z mąką na malutkie kawałki ( przypominające konsystencje ryżu). Przesypujemy cukier oraz żółtka. Zagniatamy ciasto ręcznie, należy pamiętać, aby zrobić to jak najszybciej nim masło przejmie temperaturę dłoni. Ciasto powinno odklejać się od rąk. Formujemy kulę, zawijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na około 30-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy. Ciasto należy rozwałkować na grubość około 5 mm. Z ciasta przy użyciu 1 foremki wycinamy odpowiedniej wielkości fragmentu. Wciskamy w foremki wcześniej posmarowane niewielką ilością masła. Pieczemy 15-20 minut.

Kolejno przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do całkowitego stężenia.

Następnym krokiem jest sporządzenie masy. Rozpoczynamy od tego, że masło powinno być w temperaturze pokojowej ( najlepiej wyjąć z lodówki na około 1-2h przed użyciem). Przekładamy je do miski i przy użyciu miksera ucieramy na puch. Następnie dodajemy niewielkimi porcjami ( 1-2 łyżki) masę kajmakową cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.  Na końcu dodać spirytus i wymieszać dokładnie.

Stężałą galaretkę kroimy w niewielką kostkę. Podobnie postępujemy z brzoskwiniami.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rondelka nalewamy niewielką ilość wody. Na wierzch kładziemy miseczkę  a w niej rozdrobioną czekoladę. Grzejemy do czasu, aż całkowicie się rozpuści.

Dekorację babeczek rozpoczynamy od nałożenia około ½ łyżeczki konfitury na spód babeczki, na to przy użyciu rękawa cukierniczego, nakładamy masę kajmakową.  Dekorujemy galaretką oraz brzoskwiniami. Wierzch polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Odstawiamy w chłodne miejsce i spożyć najlepiej dnia następnego, gdy wszystkie smaki się połączą.

Jest to pierwszy przepis z gatunku " mniej zdrowo". Mam nadzieję, że nowa koncepcja na prowadzenia bloga przyjmie się. Postanowiłem podzielić się z Wami większą ilością smakołyków, które nie zawsze idą w parze ze zdrowiem i mała liczbą kalorii. Dodatkowo część z nich może być wykorzystana w cheatday'u :)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz