niedziela, 20 września 2015

Krewetki na maśle z czosnkiem i pietruszką

Bardzo wykwintne danie, a jednocześnie jedno z łatwiejszych do przygotowania. Idealne jako dodatek do sałatek czy makaronów. Moim zdaniem najlepiej jednak smakują właśnie w wydaniu na maśle z czosnkiem i pietruszką. Dobre zarówno jako samodzielna potrawa lub jako przystawka. Najlepiej przygotować je ze świeżych krewetek.* Z podanych składników wychodzi spora porcja dla jednej osoby.


SKŁADNIKI:
  • 250 g krewetek np. tygrysich **
  • 2 łyżki masła 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 1/3 kieliszka wytrawnego białego wina
  • pęczek pietruszki 
  • sól 
  • pieprz
  • cytryna 

Krewetki świeże w całości (szare): 
Myjemy w zimnej wodzie, obieramy grzbiet z pancerza. usuwamy głowę. Zostawiamy tylko ogon. Nacinamy delikatnie grzbiet do połowy i wyjmujemy ciemną żyłkę ze środka. Ponownie płuczemy. Wykładamy na ręczniki papierowe. Porządnie osuszamy. 

Krewetki podgotowane zamrożone (różowe): 
Krewetki pozostawiamy do całkowitego rozmrożenia. Płuczemy w zimnej wodzie. Wykładamy na ręczniki papierowe, osuszamy. 

Na najmniejszym palniku, na dużym ogniu na patelni, roztapiamy masło. Dodajemy czosnek posiekany na plastry. Dodajemy osuszone krewetki i podsmażamy przez około 2 minuty. Po tym czasie wlewamy białe wino po odparowaniu podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy posiekaną pietruszkę. Zdejmujemy z ognia. Posypujemy szczyptą soli i skrapiamy sokiem z cytryny. 




* Świeże krewetki mają szary kolor zmieniają go na różowy podczas gotowania, smażenia czy duszenia. Krewetki koloru różowego zostały wcześniej podgotowane. 
** Dowolny rodzaj krewetek oprócz koktajlowych, ponieważ są za małe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz