» Przepisy » Chleb » Wypieki słone » Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami


  
1 5 5 5
2012-11-30
60
łatwe
Porcje: 8
Kuchnia europejska
Paszteciki z pieczarkami

Idealna przystawka do barszczu czerwonego lub świątecznego grzybowego :)


Składniki na paszteciki z pieczarkami

Ciasto:

250 g mąki pszennej
pół szklanki śmietany 18%
125 g margaryny
25 g drożdży

Farsz:

600 g pieczarek
cebula
jajko
sól, pieprz
łyżka oleju

Przygotowanie dania paszteciki z pieczarkami

...

Obrane pieczarki ścieramy na grubych oczkach.

Cebulę kroimy w kosteczkę.

Podsmażamy je na łyżce oleju do momentu aż woda wyparuje z pieczarek.

Doprawiamy do smaku.

Na koniec, gdy już wyłączymy ogień, dodajemy jajko i energicznie mieszamy aż się zetnie.

Farsz odstawiamy do ostudzenia.

Drożdże rozpuszczamy w śmietanie.

Dodajemy do reszty składników i zagniatamy na gładkie ciasto.

Rozwałkowujemy je i wycinamy kółka o średnicy ok. 5 cm.

W połowie możemy powycinać ozdobne otwory, np. grzybki albo gwiazdki.

Na całe kółka nakładamy po łyżeczce farszu,

Przykrywamy ciastem otworem.

Zlepiamy boki i przygniatamy je widelcem.

Paszteciki pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.

Podajemy z barszczem grzybowym lub czerwonym.

Smacznego :)

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Paszteciki z pieczarkami - komentarze

wisienka1986
wisienka1986
5.08.2014 08:41
Cudnie wyglądają te paszteciki!
AnnaAndrejewna
AnnaAndrejewna
26.07.2014 21:38
Świetnie wyglądają. Przypominają raczej ciasteczka, niż paszteciki ; )
miodzianka
miodzianka
21.07.2014 10:03
Fajny pomysł na paszteciki,na pewno wykorzystam.
Mienta
Mienta
17.12.2012 23:18
Ola, używam świeżych drożdży, z suchymi jeszcze nie próbowałam. A paszteciki możesz przygotować nawet dzień wcześniej(robiłam tak na swoje wesele) :) Aha i na zimno też są pyszne :)
~Ola
~Ola
17.12.2012 20:00
Jakie drożdże Pani dodaje-suche czy 'prawdziwe'? Czy paszteciki można przygotować wcześniej a przed podaniem podgrzać? Z góry dziękuję za rady :)