pieczona pierś kaczki z musem jabłkowo-winnym i kluskami śląskimi z dynią
bezglutenowe, dania główne, na słono, przepis

pieczona pierś kaczki z musem jabłkowo-winnym i kluskami śląskimi z dynią

6 komentarzy

Już za tydzień święta! Czy macie upieczone pierniki? Ja w tym roku zbyt wiele szykować nie będę i nie zamierzam dodawać przepisów na pierogi, bigosy czy inne tradycyjne dania. Dziś za to dodaję prosty przepis na pieczoną pierś kaczki, która jest doskonała zarówno na uroczystą kolację, jak i na codzienny obiad.

Przejdź prosto do przepisu

pieczona pierś kaczki z musem jabłkowo-winnym i kluskami śląskimi z dynią

Odkąd jesteśmy w Nicei pierś kaczki jemy bardzo często i eksperymentowałam z różnymi technikami w celu uzyskania optymalnego mięsa: z i bez zalewy, z i bez soli, niska temperatura, wysoka. A celem miało być różowe (co nie znaczy krwiste), soczyste mięso, którego przygotowanie będzie szybkie i bezproblemowe. Wniosek po wielu próbach był jeden: im prościej, tym lepiej.

pieczona pierś kaczki z musem jabłkowo-winnym i kluskami śląskimi z dynią

Zauważyłam, że gdy kaczka piecze się z płynem, puszcza zdecydowanie więcej soków (przez co jest bardziej sucha). Podobnie było z solą. Ograniczyłam się więc do tymianku i rozmarynu z dodatków, a posoliłam jedynie skórę. I oczwyiście jak to zwykle bywa, sama jakość mięsa miała największy wpływ na rezultat końcowy. Generalnie im mniejsza pierś, tym smaczniejsza.

pieczona pierś kaczki z musem jabłkowo-winnym i kluskami śląskimi z dynią

Soczysta, różowa pierś kaczki

Pierś kaczki pieczona tym sposobem nie puszcza praktycznie żadnych soków, czyli wszystko co najlepsze zostaje w środku i możemy się cieszyć soczystym mięsem. Na zdjęciu na dole po prawej płyn to głownie tłuszcz ze skóry.

pieczona pierś kaczki z musem jabłkowo-winnym i kluskami śląskimi z dynią

A co do tłuszczu: można go bardziej wytopić, niż ja to zrobiłam, nie mniej radziłabym skóry nie odcinać i nie wyrzucać: ma ona najwięcej smaku;)

Bonus: tłuszcz z patelni po ostygnięciu przelewam do słoika i używam do pieczenia ziemniaków.

pieczona pierś kaczki z musem jabłkowo-winnym i kluskami śląskimi z dynią

A jakie są moje ulubione dodatki? Oczywiście nie może zabraknąć dyni, stąd kluski śląskie z dynią, a do tego mus winno jabłkowy. I to wszystko można przygotować w godzinę, z zaledwie kilku składników.

 pieczona pierś kaczki z musem jabłkowo-winnym i kluskami śląskimi z dynią

pieczona pierś kaczki z musem jabłkowo-winnym i kluskami śląskimi z dynią
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • pierś z kaczki (ok. 400g)*
  • tymianek, rozmaryn
  • 2 jabłka
  • ½ szklanki wina czerwonego
  • 330g ziemniaków (najlepiej sypkich)
  • 150g dyni (105 upieczonej)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • mąka ziemniaczana
Przygotowanie
  1. Kaczka: mięso wyjąć z lodówki ok. godzinę przed planowanym pieczeniem. Opłukać i nakroić skórę nożem. Położyć na słabo rozgrzanej patelni skórą do dołu i wytopić trochę tłuszczu, ok. 10 minut. Na koniec można zwiększyć ogień. Skora powinna się trochę przyrumienić. Następnie posypać tymiankiem i rozmarynem, obficie posolić skórę i piec w ceramicznym naczyniu skórą do góry (albo szklanym, w metalowym piec kilka minut krócej) w 160C przez ok. 20-25. Wyciągnąć z piekarnika, przykryć folią i ręcznikiem kuchennym i dać mięsu odpocząć ok. 10 minut.
  2. Kluski: ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i piec w 180C przez ok. 15 minut do miękkości. Dynię zmielić blenderem lub razem z ziemniakami ugnieść lub przecisnąć przez prasę. Warzywa wymieszać i dodać ok. ¼ ilości masy mąki ziemniaczanej i szczyptę gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszać składniki i ulepić kulki z dziurkami. Gotować w osolonej wodzie, kilka minut po wypłynięciu.
  3. Sos: jabłka obrać, pokroić i gotować w garnku pod przykryciem z winem, aż jabłka zmiękną. Jabłka, jeśli się nie rozpadły, można zmielić blenderem. Gotować kolejne kilka minut bez przykrycia na średnim ogniu, aż mus trochę zgęstnieje. Wg uznania dodać odrobinę soli lub cukru.
Uwagi
*Najlepiej wykorzystać pierś świeżą. Mrożona puści więcej soków.
Czas pieczenia dostosować do wielkości piersi.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 komentarzy

  1. Wyszla rewelacyjnie !!! A teraz pyszna kaczka dostepna w LIDLU 🙂
    Troche dluzej wytapialem skorke. Dzieki!

  2. Wygląda znakomicie 🙂

  3. Właśnie dziś polukrowałam pierniczki, ciekawe tylko czy uda mi się je obronić do Świąt 😉 Mniam! Kluski wyglądają przepysznie, a kaczka jeszcze lepiej, aż głodna się zrobiła… Chętnie zjadłabym taki obiad w Święta 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]