piątek, 18 grudnia 2015

Marchewka na ciepło do obiadu

Dodatek na ciepło do drugiego dania. Bardzo smaczna marchewka, która przekona do siebie największych niejadków. Przepis jest od babci, która robi najlepszą marchewkę na świecie :) Zapraszam!
Marchewka na ciepło

Składniki:
  • 5-6 średniej wielkości marchewek
  • sól, pieprz
  • cukier około 2 łyżki
  • mąka około 1-2 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • woda 3 łyżki
Przygotowanie:
  1. Marchewkę obrać, osuszyć. Pokroić w średnią kostkę.
  2. Masło rozgrzać w garnku. Wrzucić marchewkę. Zostawić na około 10 min pod przykryciem na małym ogniu.
  3. Po tym czasie dodać wodę, cukier, sól, i szczyptę pieprzu. Przykryć, zostawić, aż marchewka zmięknie.
  4. Następnie spróbować doprawić jeśli jest taka potrzeba jeszcze.
  5. Posypać mąką, dokładnie wymieszać, aż wszystko się ładnie zagęści.
Podawać na ciepło do mięsa, z ziemniakami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz