Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym
Obiad Zapiekanka makaronowa

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym

Inspiracja: Cannelloni z mięsem w sosie porowym wg Okrasy . Kuchnia Lidla.
Przepis nieco zmodyfikowałam, używając tego, co akurat miałam pod ręką w lodówce.


Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym – Składniki

  • Szynka wieprzowa 500g na mielone
  • Makaron cannelloni ok. 14 rurek makaronu
  • Słodka śmietana 30% 300ml
  • Czosnek 5 ząbków
  • Por 1 por
  • Masło 50g
  • Mleko 3,2% 300ml
  • Gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • Suszony majeranek 1 łyżeczka
  • Białe wytrawne wino 200ml
  • Sól do smaku
  • Biały pieprz świeżo mielony
  • Mąka 50g
  • Jajko 1 jajko
  • Ser żółty 250g
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Cebula 1 cebula
  • Pomidory koktajlowe kilka pomidorków
  • Bazylia kilka listków bazylii do dekoracji
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym – Wykonanie:

  1. Szynkę wieprzową zmielić przy pomocy maszynki do mielenia mięsa.
  2. Cebulę i 4 ząbki czosnku posiekać w drobną kostkę. Smażyć na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszklą.
  1. Dorzucić na patelnię mięso mielone, lekko poddusić. Dodać mielony biały pieprz, majeranek i sól. Wymieszać.
  2. Do miseczki zetrzeć na małych oczkach ser.
  3. Mięso przełożyć do miseczki, ostudzić. Następnie dodać do niego jajko i wyrobić rękoma. Dodać większą część sera do mięsa (pozostawić niewielką ilość do posypania dania), wymieszać. Każdą rurkę makaronu cannelloni wypełniamy przygotowanym farszem mięsnym.
  4. Przygotować sos porowy: Por pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka nalać olej rzepakowy i zeszklić por. Dolać białe wino, posiekany ząbek czosnku, a gdy wino odparuje, dodać masło, następnie mąkę. Energicznie wymieszać. Dodać mleko i śmietankę. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać. Gotować do czasu aż sos zgęstnieje.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wylać część przygotowanego sosu, ułożyć cannelloni, następnie wylać pozostałą część sosu. Wierzch posypać serem.
  6. Piec przez ok. 30-40 minut w 200C ( taki czas pieczenia widniał na opakowaniu mojego makaronu cannelloni – w zależności od firmy, czas pieczenia może się różnić).
  7. Gotowe danie ozdobić pomidorkami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii.


Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym

Rate this post

16 thoughts on “Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym”

  1. Zrobilam wedlug przepisu i polecam !!!!! Wyszlo przepyszne ;-) moj maz sie mega zachwycal a te pomidorki koktajlowe i swieza bazylia cudownie dodaja tej potrawie jeszcze wiecej smaku ;-) pozdrawiam! Przepis jest na prawde mega ;-)

  2. Takie właśnie lubię, z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, pycha, u Ciebie wygląda przepysznie, też zaglądam do ,kuchni lidla, dziś robię bezy cukiernika z kremem czekoladowym, mniam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here