10 grudnia 2015

Domowe płatki śniadaniowe z miodem i orzechami


Domowe płatki śniadaniowe Kangus z miodem i orzechami
(4-5 porcji)


Dla mnie nie ma nic lepszego od dobrego, zdrowego śniadania. Uważam to za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niestety większość osób nie ma czasu rano na przygotowywanie bardziej skomplikowanych potraw więc często sięgamy po gotowe płatki czy musli ze sklepu. Niestety kupne płatki zawierają mnóstwo niepotrzebnego cukru i tłuszczy utwardzonych. Możemy sobie tego oszczędzić i przygotować w domu własne, dietetyczne płatki bez cukru i bez tłuszczu. Dzisiaj proponuję domową wersję popularnych Kangusów, wzbogaconych dodatkiem cynamonu i orzechów włoskich.


Składniki:
2- 3 szklanki preparowanej pszenicy lub orkiszu
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
cynamon

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce.
Przekładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15- 30 minut w 160*C. Trzeba uważać, aby się nie przypaliła i w razie czego od czasu do czasu przemieszać.
Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika i zostawiamy całość do całkowitego ostygnięcia.
Gdy nasze płatki już ostygną wystarczy przełożyć je do słoików.



Kaloryczność:
Całość ma 690 kalorii, a jedna porcja (z pięciu) ma 135 kalorii.

5 komentarzy: