9 grudnia 2015

Waniliowe kluski leniwe z gruszką i miodem


Waniliowe kluski leniwe smażone na oleju kokosowym z karmelizowaną w miodzie gruszką i cynamonem
(Duża jednoosobowa porcja)


Kluski, bądź też pierogi leniwe w kształcie kulek. Naprawdę nie wiem kto wpadł na pomysł, aby to nazywać pierogami. Bardzo słodkie, idealne ta te szaro- bure poranki.


Składniki:
200g twarogu półtłustego
jajko
60g mąki pszennej (pół szklanki)
sproszkowana wanilia
gruszka
łyżka miodu
cynamon
łyżeczka oleju kokosowego do smażenia

Przygotowanie:
Twarożek wymieszaj dokładnie z jajkiem w miseczce, dodaj sproszkowaną wanilię i mąkę i wszystko dokładnie ze sobą połącz za pomocą łyżki bądź widelca.
Z powstałego ciasta formuj kulki mniejsze niż orzech włoski.
Z gruszki wykrój gniazdo nasienne i pokrój ją na kawałki.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.
Wyciągaj kluski od razu kiedy wypłyną na powierzchnie, bo w przeciwnym razie się rozgotują i będą niesmaczne.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż gruszkę z ugotowanymi kluskami. Pod sam koniec smażenia dodaj miód i cynamon.



Kaloryczność:
Cała porcja ma 565 kalorii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz