piątek, 21 listopada 2014

Ciastka z masłem orzechowym i mleczną czekoladą

Pyszne, pulchniutkie i duże ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady :) Przepis znalazłam na stronie Marthy Stewart, a do przygotowania użyłam domowego masła orzechowego. Zapraszam do pieczenia! 


Składniki na 9 dużych ciasteczek (jedną blaszkę):
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki masła orzechowego
2 łyżki masła niesolonego
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki cukru trzcinowego dark muscovado
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 tabliczka mlecznej czekolady

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Mąkę wraz z sodą oczyszczoną przesiewamy do miski i odstawiamy na bok. Czekoladę drobno siekamy. W misie miksera umieszczamy masło orzechowe, masło w temperaturze pokojowej i oba cukry. Ucieramy na gładką masę (dark muscovado może zbić się w niewielkie kulki, nie przejmujcie się tym). Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy , a następnie stopniowo mąkę, cały czas miksując. 

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki (powinno wyjść 9) i układamy w sporych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 13-15 minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce. Wspaniale smakują ze szklanką mleka :)

3 komentarze:

  1. Ciasteczka wyglądają rewelacyjnie :) i na pewno są przepyszne.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham masło orzechowe! Te ciasteczka są idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudownie wyglądają :) Muszą być wspaniałe!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: