30 listopada 2015

Bułeczki z patelni nadziewane twarogiem kozim


Orkiszowe bułeczki z patelni nadziewane twarogiem kozim z oregano i oliwą z oliwek
(5 małych bułeczek)


Składniki:
1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa, ale zwykła pszenna też może być)
około 100 ml gorącej wody
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
około 50g twarogu koziego (w formie serka na kanapki)
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Umieszczamy wszystkie składniki w misce i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na pięć kawałków, po czym z każdego formujemy w rękach płaskie placuszki.
Na środku każdego placuszka umieszczamy około łyżeczki twarogu koziego, posypujemy oregano i zlepiamy boki placuszków, tworząc małe kule.
Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, pod przykryciem około 3-4 minuty z każdej strony. Jeżeli nie masz za dobrej patelni możesz smażyć na papierze do pieczenia położonym na patelni. W ten sposób bułeczki nie będą do niej przywierały. Bułeczki są gotowe gdy tylko ciasto przestanie być surowe.
Usmażone bułeczki przekładamy na talerz, posypujemy jeszcze trochę oregano i polewamy oliwą z oliwek.


Kaloryczność:
660 kalorii w całej porcji



Ciekawostki zdrowotne:

Oliwa z oliwek:
Tłuszcze odgrywają szczególnie ważną rolę w dobrze zbilansowanej diecie. Oliwa z oliwek jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-9, więc warto włączyć ją do naszych posiłków. Istotny jest wybór odpowiedniej oliwy z oliwek w sklepie. Powinno się wybierać oleje tłoczone na zimno, extra virgin z pierwszego tłoczenia, najlepiej w ciemnych butelkach (oleje roślinne wystawione na światło szybko jełczeją). Tylko takie (spożywane na zimno oczywiście) mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz