piątek, 4 grudnia 2015

Pierogi z dynią na słodko

Pierogi to jeden z wielu smakołyków, które znają pokolenia. Dają nam wiele możliwości nie tylko w sposobie sklejania ale z doborem farszu czy też dodatkami. Ja dziś proponuję pierogi z dynią na słodko. Cudownie delikatne, zaskakujące smakiem i z całą pewnością zapadające w pamięć :) Zapraszam!
Pierogi z dynią na słodko. 

Składniki:

-ciasto na pierogi:
  • 400 g mąki 
  • 250 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody 
  • 1 jajko
  • szczypta soli 
-farsz:
  • dwie duże garści startej na dużych oczkach dyni
  • 1 łyżka cukru
  • 1 laska wanilii 
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli  

Przygotowanie farszu:
  1. Rozgrzać patelnię, sklarować masełko. Następnie dołożyć dynię, dodać sól, cukier, wanilię. Dokładnie wymieszać.
  2. Przykryć pokrywką i podprażyć, aż dynia zrobi się miękka. 
  3. Po tym czasie spróbować i jeśli jest potrzeba dodać trochę cukru.
  4. Gotowy farsz odstawić do przestudzenia.
Przygotowanie ciasta:
  1. Usypać kopiec z mąki z szczyptą soli, zrobić w nim małe wgłębienie do którego wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - przekładając cały czas mąkę do środka (tzw zaparzanie ciasta)
  2. Gdy ciasto (woda z mąką) będzie przypominać „klajster”, zrobić w nim dołek, do którego  wbijamy jajko. Mieszamy nożem a później wyrabiamy dłońmi do uzyskania elastycznego i lekko klejącego ciasta.
  3. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. 
  4. Szklanką wycinamy porcje ciasta.
  5. Nakładamy farsz i sklejamy pierożki.
Podajemy z sklarowanym masłem lub z bitą śmietaną.
Smacznego!

Jeśli wolicie pierogi w wersji bardziej wytrawnej polecam ze szpinakiem a przepis znajdziecie tutaj.

pozdrawiam ciepło :)

1 komentarz:

  1. Pierogi regionalne wyglądają na przepyszne. Kuchnia polska zawsze na pierwszy miejscu, a w szczególności gołąbki.

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz