Mus z pigwy

18:12 Unknown 0 Komentarze


Składniki:

* 1 duża pigwa
* 2 łyżki stewii (cukru)
* 1 łyżeczka cynamonu, przyprawy do piernika
* 1 gwiazdka anyżu
* 250ml wody

Sposób przyrządzenia:

1. Pigwę obieramy i kroimy w kostkę.
2. Zasypujemy ją cukrem i odstawiamy do lodówki na około 12 godzin (najlepiej na noc), dzięki czemu pigwa powinna puścić sok.
3. Następnie dodajemy wodę i gotujemy.
4. Dodajemy przyprawy.
5. Całość dusimy do uzyskania miękkości pigwy.
6. Wyjmujemy anyż.
7. Wszystko blenderujemy na gładką masę.
8. Możemy podawać na ciepło lub zimno.


GOTOWE :)
.................................................................................................................................................................
OCENA: Szczerze mówiąc nie lubię jesieni. Nie lubię zimna oraz deszczowych i pochmurnych poranków. Jednak bogactwo owoców i warzyw jest dużym plusem tego okresu. Kremy z dyni, zapiekane jabłka z cynamonem i wreszcie musy oraz dżemy z pigwy ubarwiają ponurą, późną jesień.
     Pierwszy swój mus z pigwy zrobiłam przypadkowo rok temu. Chcieliśmy spróbować smaku tego owocu. W tym roku od początku jesieni wyczekiwałam jej pojawienia się w sklepach. Jej smak jest orzeźwiający i delikatnie przypominający gruszkę. Bardzo nam posmakowała i w tym roku zdecydowanie częściej będzie u nas gościć.
     Mus znakomicie sprawdzi się w roli przystawki lub słodkiej przekąski. Możemy go podawać na ciepło lub zimno, jako dodatek do naleśników lub gofrów. Jeżeli jeszcze nie wiesz jak smakuje pigwa radzę Ci biec do sklepu i ją zakupić, nim znowu zniknie z półek sklepowych do kolejnej jesieni.

0 komentarze :