środa, 2 grudnia 2015

Beziki

Delikatnie chrupiące i przyjemnie słodkie- wszystkim chyba znane beziki. Idealne jako słodki deser lub ozdoba ciast i tortów. Bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam!



Delikatne beziki

Składniki:
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2/3 szklanki cukru
Przygotowanie:
  1. Białka ubijamy i dodajemy stopniowo cukier (w trakcie ubijania). Do ubitaj piany (jest sztywna i błyszcząca) dodaję mąkę i sok z cytryny i lekko mieszam.
  2. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, za pomocą szprycy, rękawem cukierniczym lub po prostu łyżką nakładam bezy.
  3. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 110°C na ok. 1 godz. 20 minut.
  4. Po tym czasie studzimy .
Smacznego łasuchowania! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz