wtorek, 24 listopada 2015

Drożdżowe ślimaczki z serem i cynamonem

Domowe drożdżówki z serem chodziły za mną bardzo długo, to dla mnie taki trochę powrót do lat dzieciństwa i wakacji spędzanych z dziadkami na wsi. Z każdych zakupów w mieście dziadek wracał z cieplutkimi jeszcze drożdżówkami z serem, polanych lukrem,  oj jak one mi wtedy smakowały. 
Ja idę się zajadać moimi już gotowymi bułeczkami a Wy biegnijcie do sklepu po zakupy i zróbcie je swoim najbliższym;) 





Składniki:

  • 300 g mąki pszennej 
  • opakowanie drożdży instant 
  • 30 g cukru 
  • szczypta soli
  • 150 ml letniego mleka
  • 2 żółtka 
  • 40 g masła
Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i cukier. Mleko podgrzać, ciepłe wlać do mąki. Wsypać drożdże instant bądź zrobić rozczyn ze świeżych. Na sam koniec dodać żółtka i miękkie masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. 

Masa serowa:
  • 300 g sera białego tłustego 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru waniliowego prawdziwego bądź opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru pudru 
Wykonanie: Ser przełożyć do miseczki i utrzeć go na gładko widelcem, dodać żółtko, jajko, cukier waniliowy i cukier puder, wymieszać. Na sam koniec dodać śmietanę- wszystko razem wymieszać na gładką masę. 

Wykonanie drożdżówek: Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt. Na 3/4 części ciasta wyłożyć masę serową i ją rozsmarować. Ciasto złożyć na pół (tak aby przykryć ser) i zrolować. W między czasie przygotować blaszkę. Za pomocą ostrego nożna pokroić roladę w "plastry". Każdy z nich posmarować białkiem i pozostawić na blaszce do podwojenia objętości, każdą z drożdżówek posypać zmielonym cynamonem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, drożdżówki piec przez około 30 minut. 




Smacznego ;) 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów